Anne-babalar tehlikeye dikkat!
Anne ve babalar okulların kapanmasının ardından yaz tatiline giren ve bilgisayarla haşır neşir çocuklarınızı lütfen ama lütfen dikkatle takip edin. Eğer ipin ucunu kaçırırsanız sonra çok üzülürsünüz ve evladınız elinizden kayıp gider farkında olmazsınız.
Okullar kapandı ve çocuklar yaz tatilini eğlenceli aktivitelerle değerlendirmek yerine internetteki değişik kanallarda videoları izleyerek geçiriyor. Bu video kanallarında aklınıza gelecek onlarca içerik mevcut. Hal böyle olunca ister istemez bu videolardaki içerikler çocukların dikkatini çekiyor ve onları yapmaya kalkışıyorlar.
Geçtiğimiz hafta Japonya’nın eski Başbakanı Shinzo abe geçtiğimiz haftalarda bir saldırıda hayatını kaybetti. Saldırıyı düzenleyen insan görünümlü canavar internet üzerinden silah yapımını öğrenmiş ve yaptığı silahla Başbakan Abe’yi katletmişti.
Yani düşünün sizin çocuğunuzun böyle bir videoya denk gelmesi ve merak edip silah veya bomba yaptığını. Allah korusun önce kendine sonra ailesine büyük zararlar verebileceğini kestirmek güç olmasa gerek.
Özellikle lise çağında olanlar evde patlayıcı mekanizmaların nasıl yapıldığının anlatıldığı videoları izleyen çocukların kullandıkları malzemelerin yol açtığı sonuçlar ise tehlikenin ne kadar büyük olduğunu gözler önüne seriyor.
Günümüzde Facebook, Instagram, Twitter, YouTube gibi çok sayıda sosyal medya kanalı bulunuyor. Bu platformlardaki uygunsuz içeriklerin özellikle çocuklar tarafından izlenmesinin yaygınlaşması, birçok sorunu da beraberinde getiriyor.
Bu durum gelişme çağındaki çocuklar üzerinde geri dönüşü olmayan zararlara yol açabiliyor. Yani hem ahlaksızlığı internetten öğrenebiliyorlar hem de topluma büyük zararlar veren işlere kalkışabiliyorlar.
Çocukların dijitalleştiğini belirten araştırmacılar, “Günümüzde çocuk, teknolojinin imkânlarıyla yetiştirilmiş bir varlıktır. Başka bir deyişle modern sömürgedir. Yani ilkel toplumlarda prangalı çocuğun, modern toplumlarda tasmalı çocukla yer değiştirmesi olduğunu söyleyebiliriz. Enformatik çocuk, teknolojinin şaşırtıcı imkânlarını kullanan çağdaş bir köleden farksızdır” diyerek sosyal medyanın çocuklar üzerindeki olumsuz etkisine vurgu yapıyor.
Çocuklar sosyal medyada cinsellik, şiddet, mahremiyet, kötü alışkanlıklar, argo ve video paylaşım sitelerinde birbirinden farklı, hatta onları tehdit eden içeriklere maruz kalabiliyor. Özellikle uygunsuz videoları izleyen çocukların davranışları değişiyor ve hele hele de ergenlik döneminde aklınıza gelmeyen işlere kalkışıyorlar.
Daha geçen hafta ülkemizde buna benzer bir vaka yaşandı. Adana'da 11 yaşındaki bir çocuk benzer bir olayla karşı karşıya kaldı. Sosyal medyada gördüğü 'ses bombası yapımı' videosunu izledi ve aynısından yapmaya çalışırken hazırladığı karışımın patlaması sonucu gözünden yaralandı. İki gözünde görme kaybı riski bulunan çocuğun hastanedeki tedavisi sürüyor.
Düşünün daha 11 yaşında ve ses bombası yapmaya kalkıyor. Varın gerisini siz düşünün. Onun için diyorum ya anne ve babalar lütfen çocuklarınızı iyi takip edin ve girdiği internet sitelerini kontrol edin ki sonra canınız yanmasın.
Şimdi düşünün sizin evladınız “Sosyal medyada geziyordum, karşıma 'bomba yapımı' videosu çıktı. Ben de merak ettim, izledim ve yaptım. Şişe şişti şişti, attım, patladı. Bir an gözüme geldi. Ne olduğunu hatırlamıyorum” derse ne diyeceksiniz?
Özellikle bu kovid salgını döneminde çocukların okula gitmeyip online ders yaptıkları dönemde internette çok fazla vakit geçirdikleri göz önünde bulundurulduğunda her türlü riskle karşı karşıyalar aklınızda bulunsun.
Anne ve babalar tehlikenin farkına varın. Çocuklarınızın sosyal medyada görüp, izledikleri videolardaki gibi evde bomba yapıyorlar. Sonuçları çok ağır olabiliyor. Onun için bir kez daha uyarmakta fayda var lütfen ama lütfen çocuklarınıza sahip çıkın onları internetin başında tek başına bırakmayın ve sürekli gözünüz üzerinde olsun.
Uzmanlar aileleri uyarıyor ve diyorlar ki, “Aileler bu endişelerin önüne geçebilmek için çocuklarına yaz tatili listesi hazırlamalı. Bu listede her gün aile ile oyun zamanı olmalı, yaz sporları yapılmalı, oyun buluşmaları gerçekleştirilmeli, okuma saatleri düzenlenmeli, planlamanın önemi vurgulanmalı ve ev içi aktivitelerine yer verilmeli” ifadelerine yer veriyor.
Hepinize sağlıklı günler diliyorum…