Süreyya Terzioğlu

Süreyya Terzioğlu

Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı

Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı

Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı, her Türk gencinin hatta ruhu genç olan vatan aşığı, Atatürk sevdalısı her vatandaşın en güzel bayramlarından biridir. Hem Türkiye Cumhuriyeti'nde hem yavru vatan Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde her yıl 19 Mayıs tarihinde coşkuyla kutlanır.

19 Mayıs 1919'tarihinde ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Bandırma vapuru ile Samsun'a çıkmasıyla İtilaf Devletleri'nin işgallerine büyük bir Kurtuluş Şavaşı’nın başladığı tarih olmuştur. Ve akabinde Mustafa Kemal Atatürk, bu bayramı "Bütün ümidim gençliktedir" dediği asil Türk gençliğine armağan etmiştir.

Uzun yıllar "Gençlik ve Spor Bayramı" olarak kutlanan bayramımız, Atatürk yılı ile anılırken, o dönemim Devlet Başkanı Kenan Evren tarafından "Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı" olarak yeni adını almıştır.

Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı ilk kez 1926 yılında Gazi Günü olarak Samsunda kutlanmış olsa da 24 Mayıs 1935'te Atatürk Günü adı altında resmiyet kazanmış ve Beşiktaş’ın o anlamlı girişimi ile Fenerbahçe stadında Galatasaray ve Fenerbahçeli yüzlerce Atatürk sevdalısı sporcunun katılımıyla bir anlam daha kazanmış ve bir spor günü halini almıştır. 19 Mayıs, 20 Haziran 1938 tarihli kanunla "Gençlik ve Spor Bayramı" adını almış ve resmiyet kazanmıştır.

Türkiye Cumhuriyeti Zafer Bayramı ile 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ile ve 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı, Şehitleri Anma Günü gibi tarihinde yaşadığı kazançları ve bu kazançları kazanmasına sebep olan şehitlerini baş tacı eden tarihiyle gurur duyan yüce bir millettir.

19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramımız Kutlu olsun. Haydi şimdi her yıl olduğu gibi ellerimizde bayraklarımız, yüreğimizde sevinç ve gururla bize bugünü ve ülkeyi bahşeden Mustafa Kemal Atatürk’ü Anıtkabir’i ziyarete…

Her zaman sevinçle ,gururla, sağlıkla kalmanız temennisiyle

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Süreyya Terzioğlu Arşivi