Ömercan Özmen

Ömercan Özmen

Avrupa’da İtalyan Modası

Avrupa’da İtalyan Modası

Avrupa’nın en prestijli kupalarının hepsinde finalist çıkaran İtalyanlar bu sezona damga vurdu. Şampiyonlar Ligi, Avrupa Ligi ve Konferans Ligi organizasyonlarının üçünün de finalinde birer İtalyan var…

İNTER, ROMA, FİORENTİNA…

İtalyan futbolu son dönemlerde eski ihtişamından uzak kalmıştı. 2018 ve 2022 Dünya Kupası’nda gruplara kalamayan İtalyanlar büyük şok yaşamıştı. 2020 Avrupa Futbol Şampiyonası’nda şampiyon olsalar da 2018 ve 2022’de Dünya Kupası gruplarına bile kalamamaları büyük şaşkınlık yaratmıştı. Lig kalitelerinin de yakın geçmişte İngiltere Premier Lig’in altında kalması İtalyanlar için can sıkıcı bir durumdu. Aslında bu sezon da İtalyan basınına yansıyan ve sonradan bu konuda yaptırımlar bile gerçekleşen şike ve teşvik skandalları İtalyan futbolu için negatif gelişmeler olarak hafızalarda yer etti. Transferde usulsüzlük iddiaları çizmede bir hayli yankı uyandırmıştı. İtalyan futbolu için çok da iyi geçmeyen bu yakın geçmiş yerini tekrardan güzel günlere bırakacak gibi görünüyor. Bu sezon İtalya SeriA Ligi’nde oynanan futbolun kalitesi ve görev yapan teknik adamların futbol anlayışları İtalyan futbol takımlarını yeniden olumlu etkilemiş gibi görünüyor. Şampiyonlar Ligi’nde finale kalan İnter, Avrupa Ligi finalisti Roma ve Konferans Ligi’nde kupaya son bir adımı kalan Fiorentina… Bir ülke futbolu için bu 3 önemli turnuvada finale kalan 3 takım büyük önem taşıyor. Finalde kaç takım mutlu sona ulaşacak izleyip göreceğiz. Ancak bu 3 takımın finalde olması İtalyan futbolunun geleceği için çok önemli. Milli takımlar düzeyinde ilk hedefi Almanya 2024 Avrupa Şampiyonası olan İtalya, aslında takımlarının bu olumlu yükselişi ile gözdağı veriyor…

İNTER’İN İSTANBUL RÜYASI…

İnter Şampiyonlar Ligi serüvenine hiç de kolay olmayan bir grup aşaması ile başladı. Milano ekibi C gurubunda Bayern Munih, Barcelona ve Victoria Plzen ile mücadele etti. Bu zorlu guruptan Bayern Münih’in arkasından 10 puan ile 2. Çıkan İtalya temsilcisi, son 16 turunda Porto ile eşleşti. Porto eşleşmesinden toplamda 1-0’lık üstünlükle ayrıldı. Çeyrek finalde rakip bir başka Portekiz temsilcisi Benfica oldu. Bu tur çok gollü bir eşleşmeye sahne oldu ve İnter bu engeli de 5-3’lük sonuçla geçti. Yarı finalde bir başka İtalyan ekibi Milan ile eşleşen İnter, ezeli rakibini iki maçta da yenerek toplamda 3-0 üstünlükle final kapısını açtı. Hakan Çalhanoğlu ve arkadaşları İstanbul’da oynanacak final için bu zorlu yolu büyük bir başarıyla yürüdü. İstanbul finalinde rakip ise Man.City. Bakalım İnter’in Şampiyonlar Ligi masalı mutlu sonla bitecek mi?

AVRUPA LİGİ VE MOURİNHO’NUN ROMA’SI…

Roma’nın asi ruhu efsane teknik adam Jose Mourinho ile birleşince, Roma taraftarı Avrupa Ligi’nde film gibi bir sezon yaşadı. Roma grup aşamasını geçtikten sonra, önce İspanya temsilcisi R.Sociedad’ı sonra çeyrek finalde toplamda 4-2’lik skorla Feyenoord’u eledi. Finalden önceki son çıkış olan yarı finalde ise Alman temsilci B.Leverkusen’i toplamda 1-0 ile geçen Roma adını finale yazdırdı. Roma, finalde bu kupanın en çok kazanan takımı Sevilla ile mücadele edecek. Mourinho ve ekibi, zorlu finalde galip gelerek başladıkları işi tamamlamanın peşinde. Mourinho’da açıklamalarında belirttiği gibi bu kupayı Roma taraftarları için kazanmak istiyor. Mourinho ile beraber Roma bakalım bu hikayeye bir kupa ekleyebilecek mi?

FİORENTİNA’NIN KONFERANS LİGİ YÜKSELİŞİ…

Fiorentina çok da başarılı geçirmediği bu sezonda kendini UEFA’nın çiçeği burnunda turnuvası olan Konferans Ligi’nde finale atmayı başardı. İtalya SeriA’da 9. Sırada bulunan Fiorentina, Konferans Ligi’nde harika bir çıkış yakalayarak finale kadar yürüdü. Temsilcimiz Başakşehir ile aynı grupta yer alan Fiorentina, son 16 turunda da bir başka temsilcimiz Sivasspor ile karşılaşmıştı. Sivasspor en engelini toplamda 5-1’le geçen Fiorentina final yürüyüşünü sürdürdü. LEch Poznan ve Basel eşleşmelerinden de kazanarak çıkan Fiorentina’nın finalde rakibi West Ham United olacak. Vincenzo İtaliano’nun ekibi ligde bu sezon istediğini bulamasa da Konferans Ligi’nde yakaladığı başarı takdir edilesi. Şimdi en zor sınavları onları bekliyor. Mor-beyazlılar taraftarlarına bir Avrupa başarısı hediye etmek için finalde West Ham’ın rakibi olacak. Vasat geçen bir SeriA sezonunun sonunda yılı bir Avrupa başarısı ile kapatmak… Kulağa hoş geliyor.

AVRUPA'DA İTALYAN MODASI

İtalyanların Avrupa Kupaları finallerinde mücadele edecek temsilcilerine kısa bir bakış attık. Buradaki en önemli konu İtalyan futbolunun eski şaşaalı günlerine dönüp dönmeyeceği… Aslına bakarsanız Lig düzeyinde İngiliz hegemonyası altında ezilen Avrupa futbolunun tekrar yön değiştirmesi biz futbolseverler için oldukça keyifli olur. Ekonomik olarak İtalyan futbolunun İngiliz futbolu ile mücadele etmesi zor görünse de futbol kalitesi her geçen gün artarak mücadeleyi kızıştırmaya devam ediyor. 2024 Avrupa Şampiyonası’nda İtalya Milli Takımı’nın olası başarısı çizmede yeniden futbol kalitesinin ve mücadelenin artmasını sağlayacaktır. Bakalım Avrupa futbolunda İtalyan modası yeniden egemen olabilecek mi?

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Ömercan Özmen Arşivi