Bitki Su İlişkileri
Bitkiler topraktan aldıkları suyun % 98’inden fazlasını yapraklarındabulunan ve stoma adı verilen deliklerden buharlaştırarak atmosfere verirler. Bu özellikleri sayesinde, yazın en sıcak günlerinde yapraklar yeşil kalabilmektedir. Bir gram suyun, su buharına dönüşmesi için 540 kaloriye ihtiyaç vardır. İşte topraktan alınan su atmosfere buhar olarak iletilirken bitkiler serinler en sıcak günlerde bile canlı ve yeşil kalabilir.
Yeryüzündeki tüm kimyasal maddelerin yaklaşık yarısı az ya da çok suda çözünür. Bitkileri beslemek için verdiğimiz gübreler önce suda çözünür, sonra köklerden giriş yaparak su ile birlikte bitkilerin en uç kısımlarına kadar (ağaçlarda 30-100 metre) taşınır.O halde bitkiler mutlak surette suya ihtiyaç duyarlar. Günümüzde herkes bu gerçeği bilmektedir.
Modern tarımın ayrılmaz bir öğesi olan sulama tarımsal girdilerin etkinliğini arttırdığı gibi bitkisel üretimin kararlılığını da sağlamaktadırAncak,bitkilerimizi ne kadar sularsak o kadar faydalıdır ve yüksek verim alırız şeklinde çok yanılış bilgiye ve inanışa sahibiz. Oysa bitkinin ihtiyacından fazla suyun toprağa verilmesi kök bölgesinde su- hava ve karbondioksit dengesini bozarak bitkilerin gelişmesini olumsuz etkilemekte, bazı hastalıkların artmasına, hatta bitkilerin kurumasına sebep olmaktadır.
Ayrıca bitkiler yeterli miktarda sulanmadığı zamanlarda da su stresine girerler. Su stresi yaşayan bitkilerin hücrelerinde büyüme ve bölünme azalır, hücre duvarı sentezlenmesi yavaşlar, bitki dokularında protein azalır, üretilen enzimlerin sayısı ve etkinliği olumsuz etkilenir. En önemlisi de karbondioksit alımı ve fotosentez etkinliği azalır. Fotosentez ürünlerinin taşınması yavaşlar, verim ve kalite düşer. Hastalık ve zararlılara karşı bitkilerin direnci zayıflar.
Doğru sulamanın yapılabilmesi için bitkilerin yaşadığı ortamın iyi bilinmesi gerekir. Yani toprak- su- atmosfer ve bitki arasında gerçekleşen son derece karışık ve o kadarda muntazam ve kusursuz ilişkiyi iyi bilmek, iyi anlamak, sulamada karşılaşacağımız;
Ne kadar su verilecek?
Ne zaman sulanacak?
Nasıl bir sulama yöntemi uygulanacak?
Sulama suyuyla bitki besin maddeleri ve ilaçlarverilebilir mi? gibi soruların cevabının bulunmasını sağlayacaktır.
Sulama yöntemlerinde uygulanan yeni teknolojiler gübreleme uygulamalarının yapılmasında bazı kolaylık ve yenilikleri de beraberinde getirmiştir. Örneğin damla sulama yöntemi ile gübreler sulama suyuna karıştırılarak bitkilere verilebilmektedir. Fertigasyon olarak bilinen bu yöntemde suda çözünür formdaki gübreler ile herbisitler(yabancı ot ilaçları), insektisitler (böcek ilaçları), fungusitler (mantar ilaçları) ve bitki büyüme düzenleyicileri suyla birlikte bitkilere verilebilmektedir.
Gelecek yazımda fertigasyonun meyvecilikte uygulanması ile ilgili detaylı bilgiler verilmeye çalışılacaktır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.