Abdullah Çavuş “Kırşehir kültürüne ve mirasına sahip çıkmalıyız”
Kırşehirli Dernekler Federasyonu Başkan Yardımcısı Abdullah Çavuş, Kırşehir’in kültürü ve tarihi miraslarına sahip çıkılması gerektiğini söyledi.
ÖZEL HABER: MUHAMMED AYBER
Kırşehirli Dernekler Federasyonu Başkan Yardımcısı Abdullah Çavuş, “Kırşehir coğrafi olarak Anadolu’nun tam ortasında yer alan tarihi ve kültürel birçok değeri ile ‘Kültürel Mirasımızı’ temsil eden çok önemli bir şehir olmasına rağmen, Kayseri ve Ankara arasına sıkışmış bir konumda olduğu için sanayisi gelişmemiş bir şehir olarak karşımıza çıkmaktadır.” dedi.
Kırşehir’in kültürel birikiminde Ahi Evran ve ilde yetişmiş Hacı Bektaş, Cacabey, Aşıkpaşa, Şeyh Edebali, Süleyman Türkmani, Ahmed-i Gülşehri, Neşet Ertaş ve babası Muharrem Ertaş’ın önemli yeri olduğunu vurgulayan Çavuş, “Bunların yanında Kırşehir; yeraltı şehirleri, medreseleri, Seyfe Gölü, Hirfanlı Barajı, Kaman Kalehöyük gibi gezi alanları, türbe ve kümbetleri ile eski kiliseleri başta olmak üzere tarihi çok sayıda mekâna ve esere sahiptir.” ifadelerini kullandı.
"TURİZMİN ÖNE ÇIKARTILMASI GEREKİYOR"
Kırşehir’in ekonomik olarak gelişmesinde turizmin öne çıkarılması gerektiğini vurgulayan Çavuş, “Şehrin ekonomik olarak gelişmesini tamamlayabilmesi için turizm ile ilgili değerlerini öne çıkarmasından başka yol kalmamaktadır.” şeklinde konuştu.
Kırşehir’de turizmde birçok kaynağın olduğunu ifade eden Çavuş, “Tarih ve Kültür Turizmi, Tabiat Turizmi, Sağlık ve Termal Turizm, Kuş Gözlemciliği, Su Sporları ve Plaj Turizmini Kırşehir’de yaşatmak mümkündür.” diye konuştu.
Turizmin yerel ve ulusal ekonomilere doğrudan girdi sağlamasından dolayı hem şehre hem de ülkeye birçok faydasının bulunduğunu vurgulayan Çavuş, “Turizm, istihdam yaratması, yatırımların artırılması, diğer sektörler üzerindeki pozitif çarpan etkisi ve ülke ekonomilerinde dış cari açıkların giderilmesinde etkin rol oynayan ve pazar payı sürekli artan bir sektördür” diyerek Kırşehir’de bulunan turistik yerleri şu ifadelerle anlattı;
“Osmanlı Devleti’nin manevi kurucusu Şeyh Edebali’nin doğup büyüdüğü, Osmanlı’nın temelini oluşturan Ahilik teşkilatının piri Ahi Evran-ı Veli’nin yaşadığı Kırşehir, Cacabey Gökbilim Medresesi’ni bünyesinde barındırması, 800 yıl önce eserlerini Türkçe yazmasıyla bilinen Aşık Paşa ve Mevlana’nın talebesi olan ve vakıf hizmetlerinin Anadolu’ya yayılmasına katkı sağlayan Şeyh Süleyman Türkmani’nin türbesinin bulunması nedeniyle Anadolu’nun önemli tarihi kentleri arasında yer alıyor.
‘Anadolu Selçuklu Medreseleri’ başlığı altında UNESCO’nun geçici dünya mirası listesine giren, 1272 yılında şehrin valisi Nureddin Cibril bin Cacabey tarafından yaptırılan Cacabey Gökbilim Medresesi, zamanında astronomi eğitimi verilen Anadolu’daki ilk gözlemevi olarak biliniyor.
Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinden kalma Lale Camisi, Ahi Evran Külliyesi, Melik Gazi Kümbeti, şehir merkezinde ve Kaman ilçesindeki Kalehöyük kazıları Kırşehir’i adeta açık hava müzesi haline getiriyor.
Avrupa Center Mimarlık ve Kentsel Tasarım Sanat Çalışmaları ile Chicago Kütüphanesi tarafından ‘En İyi Yeşil Tasarım’ ödülü alan Kalehöyük Arkeoloji Müzesi ve Japonya sınırları dışında bulunan en büyük botanik bahçelerinden biri olma özelliğini taşıyan Japon Bahçesi, Türkiye’ye gelen Japon ziyaretçiler başta olmak üzere yerli ve yabancı turistlerin dikkatini çekiyor.
TURİZM CENNETİ
Kapadokya’nın giriş kapısı olarak da bilinen Kırşehir, termal suyun tedavi amaçlı kullanıldığı sağlık turizmi tesisleriyle de bu bölgeye giden turistlerin uğrak yeri haline geliyor. Kentteki tarihi eserleri ziyaret eden turistler şifalı kaplıca suyundan da yararlanıyor.
Ankara-Kayseri kara yolu üzerindeki Nevşehir’e komşu Mucur ilçesinde bulunan Mucur ve Kepez yeraltı şehirleri kentin turizm hareketliliğine katkı yapıyor. Mucur merkezinde 2 katta toplam 42 odası ziyarete açık olan Mucur yer altı şehrinin Kapadokya’ya kadar uzandığına inanılıyor.
Başta flamingolar olmak üzere turna, martı, çıkrıkçı, ördek, kaz ve yerel kuşlara ev sahipliği yapan Seyfe Gölü Kuş Cenneti, barındırdığı endemik bitki türleriyle ziyaretçilere görsel şölen sunuyor.
Neşet Ertaş başta olmak üzere yetiştirdiği ustalarla UNESCO tarafından müzik dalında Yaratıcı Şehirler Ağı’na alınan Kırşehir’de, Abdal kültüründen gelen sanatçıların sürdürdüğü müzik, ziyaretçilerin ilgisini çekiyor.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.