Kırıkkale'de hasat başladı ancak çiftçi kuraklık ve verimsizlik sebebiyle dertli

Kırıkkale’de başlayan domates ve soğan hasadı, kuraklık nedeniyle çiftçilerin sevincini yarıda bıraktı.

Kırıkkale'de hasat başladı ancak çiftçi kuraklık ve verimsizlik sebebiyle dertli
Yayınlanma:

Tarımsal üretimde yüzde 50’ye varan verim kaybı yaşayan çiftçiler, yüksek yevmiyeler teklif etmelerine rağmen işçi bulmakta zorluk çekiyor. Çiftçiler, günlük bin liranın üzerinde yevmiye vermelerine rağmen tarlada çalışacak işçi bulmanın neredeyse imkansız hale geldiğini ifade etti. Kuraklık nedeniyle bekledikleri verimi alamadıklarını belirten üreticiler, işçi bulamamaları durumunda gelecekte ürün yetiştirmenin zorlaşacağına dikkat çekti.

Keskin ilçesinde çiftçilik yapan Ahmet Doğan, salçalık domatesi 2 liradan, sofralık domatesi ise 5 liradan satmak zorunda kaldıklarını belirtti. Soğan ve patatesi ise aracıya 5 liradan verdiklerini dile getiren Doğan, "İşçi bulmakta büyük sıkıntı yaşıyoruz. Yevmiyeler 800 ila 1.300 lira arasında değişiyor. Böyle devam ederse ileriki senelerde ekim yapamayabiliriz" diye konuştu.

Bir başka çiftçi Mustafa Bostan ise kuraklığın verim kaybına yol açtığını belirtti. Bostan, "Normalde dekar başına 5 ton ürün alırken bu yıl 2-3 ton civarında kaldık. Kuraklık olmasaydı verim daha yüksek olurdu, belki de zararımız daha az olurdu" dedi. Çiftçiler, hem kuraklık hem de işçi sıkıntısı nedeniyle tarım sektöründe zor günler geçirdiklerini vurguladı.

Kaynak:İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.