Kırıkkale'nin 100 yıllık eseri

Kırıkkale'de 100 yıldır hizmet veren Yahşihan Tren İstasyonu, Türkiye'nin ilk demir köprüsü olarak tarihe şahitlik ederken zamana da meydan okuyor.

Kırıkkale'nin 100 yıllık eseri
Yayınlanma:

Kırıkkale'deki demir köprü bir asırdır zamana medyan okuyor.

Kurtuluş Savaşı'nda İç Anadolu'da toplanan cephane ve gıda ürünleri Yahşihan Tren İstasyonu üzerinden Ankara'ya ulaştırıldı.

II. Abdülhamid tarafından Kızılırmak üzerine yaptırılan ve bir asırdır hizmet veren Türkiye'nin ilk demir köprüsü Yahşihan Tren İstasyonu, aynı zamanda savaş döneminde mühimmat taşımak için yol güzergahı olarak kullanıldı.

Köprüyle ilgili açıklama yapan Yahşihan Belediye Başkanı Osman Türkyılmaz, Kurtuluş Savaşı döneminde İç Anadolu'da toplanan tüm mühimmat ve levazımların bu istasyondan gönderildiğini ifade etti.

osman.jpg

"Cumhuriyet kenti olan Yahşihan, ilk istasyondur." diyen Başkan Türkyılmaz, Yahşihan'a gelen mermilerin dekovillerle Ankara'nın Polatlı ilçesine ulaştırıldığını söyledi.

yahsihan1.jpg

ATATÜRK'ÜN ÖNEMLİ GÜZERGAHI

Atatürk'ü ve silah arkadaşlarının Yahşihan'da misafir edildiğini de hatırlatan Türkyılmaz, "Bu istasyon aynı zamanda Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün bir güzergahıdır, bir hanıdır. Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü ve silah arkadaşlarını Yahşihan'da misafir etmişiz, burada gerekli kararlar alınmış ve buradan da Ankara'ya yol izlemiş." dedi.

Atatürk'ün Ankara'ya giderken bu tarihi köprüyü kullandığını belirten Başkan Türkyılmaz, ilçenin isminin nereden geldiğini ise şu sözlerle ifade etti: "Atalarımız ecdadımız Cumhuriyet şehri 'Yahşi' 'Güzel han' anlamına gelen ilçemiz, Atatürk'ü ve silah arkadaşlarını ağırlamaktan onur ve gurur duyarlar."

Kaynak:İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.