Uzmanlar uyarıyor: Mantar zehirlenmelerine dikkat!

Yozgat Bozok Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Tolga Aydın, Yozgat'ta doğada yetişen mantarlardan kaynaklı zehirlenme vakalarının geçen yıla oranla arttığını bildirdi. Dr. Aydın, bu zehirlenmelerin karaciğer yetmezliğine yol açarak ölüme neden olabileceği konusunda vatandaşları uyardı.

Uzmanlar uyarıyor: Mantar zehirlenmelerine dikkat!
Yayınlanma:

Mevsim yağışlarının başlamasıyla birlikte doğada mantarlar yeniden ortaya çıkmaya başladı. Ancak doğal ortamda bilinçsizce toplanan ve zehirli olduğu bilinmeyen mantarlar, tüketildiğinde geri dönüşü olmayan ölümcül sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Ete alternatif olarak gösterilen ve zengin protein içeriği ile bilinen mantarlar, yağışların bol olduğu bu dönemde hem bolca yetişiyor hem de vatandaşlar tarafından rağbet görüyor. Ancak kültür mantarından daha lezzetli olsalar da doğal mantarlar ciddi zehirlenme riski taşıyor.

mantarhaberi.jpg

Yozgat Bozok Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Tolga Aydın, sonbahar ve ilkbahar aylarındaki yağışların artmasıyla birlikte mantar kaynaklı zehirlenme vakalarında artış gözlemlendiğini belirtti. "Bu yıl, geçen yıla oranla ilimizde zehirlenme vakalarının arttığını görüyoruz. Türkiye’de doğada kendiliğinden yetişen mantarlar arasında zehirli olanlar mevcut. Bu mantarların tüketilmesi ölüme kadar götürecek ciddi vakalara yol açabiliyor. Karaciğer yetmezliği ve acil karaciğer nakli gerektiren vakalar da görülmekte. Acil servislerimize mantar kaynaklı zehirlenmelerden dolayı başvurular arttı," dedi.

ZEHİRLENME BELİRTİLERİNE DİKKAT

Dr. Aydın, mantar zehirlenme belirtilerinin 2 ila 6 saat içinde kendini gösterdiğini ifade etti. "Mantar zehirlenmesi kötü hissetme, soğuk terleme, mide bulantısı ve karın ağrısı gibi belirtilerle başlayabilir. Bilinç bulanıklığı, bayılma hissi ve uyuklama hali gibi belirtiler de olabilir. Bu gibi durumlarda mantar tüketmişsek acil servislere başvurmamız gerekiyor. Bu tür vakalarla karşılaşmamak için doğadan toplanan mantarları bilinçsizce tüketmemeliyiz. Kültür mantarına yönelmekte fayda var," diye konuştu.

Kaynak:İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.