Yozgat Sorgun'da araplı fasulyesi hasadı başladı

Yozgat'ın Sorgun ilçesine bağlı Araplı beldesinde, asırlık ata tohumu ile yetiştirilen ünlü "Araplı fasulyesi"nin hasadına başlandı. Tamamen doğal ve organik yöntemlerle yetiştirilen bu fasulye, pazarda yerini alarak hem yerel halkın hem de bölge dışından gelen tüketicilerin ilgisini çekiyor.

Yozgat Sorgun'da araplı fasulyesi hasadı başladı
Yayınlanma:

Araplı beldesinde üretilen ve kılçıksız yapısı ile tanınan Araplı fasulyesi, kendine özgü lezzetiyle İç Anadolu Bölgesi'nde birçok ilden rağbet görüyor. Her yıl üretilen bu fasulye, Sorgun ilçesinde kurulan pazarda 60-65 lira arasında satışa sunuluyor. Yaz aylarında ilçeye gelen gurbetçilerin de büyük ilgisini çeken Araplı fasulyesi, bölgenin önemli bir tarımsal ürünü olarak öne çıkıyor.

yozgat-hasat.jpg

BELDEDE EKONOMİK CANLILIK SAĞLIYOR

Araplı beldesinde 26 yıldır ata tohumuyla fasulye üreten Lokman Atıl, fasulyenin belde halkının geçim kaynağı olduğunu belirtiyor. Atıl, "Araplı fasulyesi denilince akla ata tohumu gelir. Beldemizin yüzde 70’ine yakını bu fasulyeden geçimini sağlıyor," diyerek fasulyenin bölge için önemine dikkat çekiyor.

yozgat-sorgun.jpg

İKLİM DEĞİŞİKLİKLERİ FASULYE ÜRETİMİNİ ETKİLİYOR

Son yıllarda iklim değişikliklerinin Araplı fasulyesi üretimini olumsuz etkilediğini belirten Lokman Atıl, "Önceki dönemde dönümünden 150-200 kilograma kadar ürün alıyorduk, ancak iklim değişiklikleri sonrası bu verim 50 kilograma kadar düştü. Önceden 8 hafta kadar süren hasat dönemi, artık 4-5 haftaya kadar geriledi," diyerek durumun ciddiyetine vurgu yaptı.

Kaynak:İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.