Yozgat'ın yer altı hazineleri ülke ekonomisine kazandırılıyor

Yozgat'ın Aydıncık ilçesinde keşfedilen yarı değerli taş rezervleri ülke ekonomisine katkı sağlamak amacıyla değerlendiriliyor.

Yozgat'ın yer altı hazineleri ülke ekonomisine kazandırılıyor
Yayınlanma:

Yozgat’ın Aydıncık ilçesinde dağlık arazilerde bulunan ametist, kalsedon, kuvars, jasper ve agat gibi yarı değerli taşların ekonomiye kazandırılması için çalışmalar hızla devam ediyor. İlçede yer alan 281 hektarlık alanda, mor yakut olarak da bilinen ametist taşı başta olmak üzere birçok renkli ve yarı değerli taşın bulunması, bölgenin önemini artırıyor.

2020 yılında bir şirketin arama ve işletme ruhsatı almasıyla birlikte, bu taşların Türkiye ekonomisine kazandırılması için girişimler başlatıldı. Şirket ortaklarından Ahmet Demirel, yer altındaki zenginliklerin değerlendirilmesi için kapsamlı projeler hazırlandığını ve çalışmaların titizlikle sürdürüldüğünü belirtti.

"ÇEŞİTLİ PROJELER HAZIRLIYORUZ"

Aydıncık’ta belediye başkanlığı döneminde 2004 yılında, Üzümlük köyünün yüksek kesimlerinde ametist ve mor yakut taşlarını keşfettiklerini belirten Ahmet Demirel, taşların ekonomiye nasıl kazandırılabileceği konusunda girişimlere başladıklarını ifade etti. “Bu değerli taşların tanıtımı ve işlenmesi için kadın girişimci kooperatifleri kuruldu. 2020 yılının Ekim ayında, maden mühendislerini bölgeye davet ederek saha çalışmaları yapmaya başladık. Bu madenleri ekonomiye kazandırma amacıyla giriştiğimiz çalışmalar neticesinde Türkiye genelinde ihale edilen 6 sahadan birini kazandık. Arama sürecinde, detaylı çalışmalara devam ediyoruz ve 2027 yılına kadar ruhsatımız mevcut. Sahip olduğumuz ametist, kalsedon, ve kuvars taşlarının birçok faydası var ve bu konuda çeşitli projeler hazırlıyoruz.” diye konuştu.

"AMACIMIZ BU KAYNAKLARI EKONOMİYE KAZANDIRMAK"

Maden sahasının 281 hektarlık bir alanı kapsadığını belirten Demirel, “Sahada 2020 yılından beri çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Yüzeysel karot çalışmalarının yanı sıra 100 metrenin üzerinde sondaj ve detaylı araştırmalar gerçekleştirdik. Kuvars, kalsedon ve mor yakut gibi değerli taşlar elde ettik. Burası sadece tek bir ürünün bulunduğu bir alan değil, birçok çeşit taşın bulunduğu bir bölge. Rezerv açısından oldukça zengin bir alandayız, neredeyse her adımda değerli taş bulmak mümkün. Amacımız, doğayı koruyarak ve çevreye zarar vermeden bu değerli kaynakları ekonomiye kazandırmak. Yavaş ama sağlam adımlarla ilerliyoruz,” dedi.

yozgat-zenginlik-4son.jpg

Demirel, Aydıncık'ın Türkiye'nin en büyük ikinci maden sahasına sahip olduğunu vurgulayarak, bölgenin önemini bir kez daha hatırlattı. Yozgat’ın yer altı zenginliklerinin ülke ekonomisine katkı sunması için başlatılan bu çalışmalar, bölgenin gelişimine de katkı sağlayacak gibi görünüyor.

Kaynak:İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.