Mantar yetiştirirken bunlara dikkat!

Ersin Öztop, güvenlik görevlisi olarak çalıştıktan sonra Aksaray'da kendi işletmesini kurarak mantar yetiştiriciliğine adım attı. Öztop, bu işi 6 yıldır sürdürdüğünü belirterek mantar yetiştiriciliğinin sabır ve titizlik gerektiren bir iş olduğunu vurguladı.

Mantar yetiştirirken bunlara dikkat!
Yayınlanma:
Güncelleme:

ÖZEL HABER: ALİ DEMİRASLAN

Her işte olduğu gibi bu işin de bazı incelikleri olduğunu ifade eden Ersin Öztop, sürecin titizlikle yürütülmesinin çok iyi kazançlar sağlayacağını ifade etti.

"EN UFAK BİR HATA BÜYÜK ZARARLAR VEREBİLİR"

Mantar ekiminden hasada kadar geçen sürenin 40 gün olduğunu belirten Öztop, "Bu süreçte mantarın hassasiyeti nedeniyle en ufak bir hata bile büyük zararlara yol açabilir. Hastalıkla mücadele, kompostun sarımı, gelişimi, toprak serimi, tırmıklama, ilaçlama, sulama ve havalandırma gibi işlemler büyük önem taşıyor." dedi.

www-yurttashaber-com-tr-20240710-112520-0000.jpg

KOMPOST VE KULUÇKA SÜRECİ

Öztop, kompostun fabrika çıkışlı preslenmiş halde geldiğini belirterek, kuluçka sürecinin 16 gün sürdüğünü ifade etti. Kompostun üzeri açıldıktan sonra düzleştirilip toprak serildiğini söyleyen Öztop, "Bu süreçte kökler birbirine geçer ve toprak 8-10 gün boyunca nemli kalır. Sıcaklık 24-25 derecede sabit tutulur. Sonrasında tırmıklama işlemi yapılır, 4 gün boyunca hava ve su verilmez. Ardından su ve hava düzenlenir, sıcaklık 17 dereceye düşürülür ve mantarın çıkması beklenir. Bu süreç en az 40 gün sürer." şeklinde konuştu.

"YATIRIM VE RİSKLER BÜYÜK"

Mantar yetiştiriciliğinin yüksek gelir potansiyeline sahip olmasına rağmen büyük riskler de barındırdığını vurgulayan Öztop, "100 bin lira harcadığınız bir odada 100 bin ila 200 bin lira kazanabileceğiniz gibi tüm yatırımınızı da kaybedebilirsiniz. Bu nedenle, işi yapmadan önce gerekli bilgileri edinmek ve küçük ölçekli başlayarak tecrübe kazanmak önemlidir." dedi.

www-yurttashaber-com-tr-20240710-112601-0000.jpg

PAZARDA KENDİNİ TANITMAK ZAMAN ALIYOR

Pazarda kendini tanıtmanın zaman aldığını belirten Öztop, "Bu süreçte 5-6 yıl geçti. Şimdi halk pazarlarında, toptancılarda, marketlerde, sebzecilerde, pizzacılarda, börekçilerde ve lokantalarda satış yapıyoruz. Satış genellikle sorunsuz olsa da mantarın kaliteli ve parlak olması önemlidir. Küçük mantarlar börekçilere, büyük mantarlar ise pazarlara gider." ifadelerini kullandı.

SOĞUK HAVA DEPOSU ZORUNLULUĞU

Soğuk hava deposunun zorunlu olduğunu belirten Öztop, "Mantarların 3-5 gün bekletilmesi gerekebilir. Bu işi yapacak kişilerin, işi tamamen araştırması ve deneyimli birinin yanında tecrübe kazanması gerekmektedir." dedi.

www-yurttashaber-com-tr-20240710-112444-0000.jpg

MALİYETLER VE REKABET

Maliyetlerin sürekli arttığını dile getiren Öztop, "Nakliye, kompost, saman, gübre, poşet ve işçilik maliyetleri her geçen gün yükseliyor. Ancak mantar, temel gıdalar arasında en ucuz olanıdır ve tüketici tarafından tercih edilir. Mantar yetiştiriciliği dikkatli ve bilgili yapılması gereken bir iştir. Bu alana girmek isteyenlerin tüm detayları öğrenmesi büyük önem taşır." diyerek sözlerini tamamladı.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.