Metal-İş'in sözleşme sevinci: %102 zam...

İşçilerin direnişi sonuç verdi, 150 bin işçiyi ilgilendiren sözleşmede anlaşmaya varıldı.

Metal-İş'in sözleşme sevinci: %102 zam...
Yayınlanma:

Bursa'da faaliyet gösteren Tofaş, Bosch, Karsan gibi önemli firmalarda çalışan otomotiv ve metal işçilerini ilgilendiren toplu sözleşme görüşmeleri sonuçlandı. İşçiler, bir aylık süreç boyunca sürdürdükleri fabrika eylemlerinin ardından alınan anlaşma ile taleplerine olumlu yanıt aldılar. Metal-İş Sendikası, 6. kez masaya oturduklarını ve bu süreç sonunda anlaşma sağlandığını duyurdu. Sendika, yaptığı basın açıklamasında, "Toplu İş Sözleşmesi süreci bugün anlaşmayla sonuçlandı; zafer direnen metal işçisinin oldu. İşçiler yüzde 100'ün üzerinde zam alacaklar" ifadelerini kullandı.

Birleşik Metal-İş ve MESS arasında 5. kez gerçekleştirilen toplantılar, 150 bin çalışanı ilgilendiren 60 günlük görüşme sürecinde anlaşmaya varılamaması nedeniyle Tofaş, Bosch, Karsan, Prysmian gibi büyük fabrikalarda işçilerin greve başlamasıyla kesilmişti. 26 Eylül 2023 tarihinde başlayan ve 150 bin işçiyi etkileyen Grup Toplu İş Sözleşmesi görüşmeleri, 22 Kasım 2023'te Türk Metal'in masadan ayrılmasıyla bir süreliğine durmuştu. Ancak MESS, ücret zam teklifini artırarak ve sosyal haklar için daha avantajlı teklif sunarak görüşmelere devam etti. Uzun bir süreç sonunda taraflar anlaşmaya varamayınca, Birleşik Metal-İş Sendikası 19 Ocak, 23 Ocak ve 24 Ocak tarihlerinde grev kararı almıştı.

Son olarak 6. kez masaya oturan Metal-İş ve MESS, nihayet anlaşmaya vardı. Sendika, yaptığı açıklamada, "Toplu İş Sözleşmesi süreci bugün anlaşmayla sonuçlandı; zafer direnen metal işçisinin oldu" ifadelerini kullandı. Ayrıca, sendikanın yaptığı açıklamada, ücret zammının birinci 6 aylık dönem için çıplak saat ücretlerinde ortalama yüzde 98 artış olarak kabul edildiği belirtilerek, işçilere yapılan zam oranları detaylı bir şekilde paylaşıldı.

Kaynak:İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.