Özgür Hüseyin Akış: MESEM çocuk iş cinayetlerini arttırıyor

İSİG Meclisi Gönüllüsü ve Yazar Özgür Hüseyin Akış, MESEM'in çocuk iş cinayetlerini arttırdığını ifade ederek MESEM'in yarattığı sorunları anlattı.

Özgür Hüseyin Akış: MESEM çocuk iş cinayetlerini arttırıyor
Yayınlanma:

ÖZEL HABER: ALİ DEMİRASLAN

MESEM'in (Mesleki Eğitim Merkezleri) bir eğitim programından çok sermayenin ucuz iş gücü talebine karşılık gelen ve ekonomik açıdan değerlendirilmesi gereken bir uygulama olduğunu ifade eden İSİG ( İş Sağlığı ve Güvenliği) Meclisi Gönüllüsü Yazar Özgür Hüseyin Akış, çocukların gelişimini merkeze alan değil ürettikleri değerin sonucuna bakan bir sistem kurulduğunu aktardı.

anadolu-20240623-122654-0000.jpg

"Bu merkezler yıllık ciro açıklıyor." diyen Akış, Ağrı Milli Eğitim Müdürü'nün geçen dönem Ağrıdaki Meslek liselerinin cirosunun 38 milyon olduğunu açıkladığını hatırlattı.

Bu programa kayıtlı yaklaşık 1.5 milyon öğrenci olduğunu ve bu öğrencilerin 300 bin tanesinin 18 yaş altı olduğunu kaydeden Akış, çocuklara ödenen ücretin sınıflarına göre değişkenlik gösterdiğini ve 9,10.11. sınıflara Asgari ücretin üçte ikisinin 12. Sınıfa gidenlere ise asgari ücretin yarısı kadar ücret ödendiğini belirtti. Akış ayrıca bu ücretlerin de işsizlik fonundan karşılandığını ve patronlara herhangi bir maliyeti olmadığını söyledi.

MESEM programıyla işyerlerinde çalışan yedi çocuğun iş cinayetlerinde yaşamını yitirdiğini açıklayan Yazar Özgür Hüseyin Akış, "İSİG açıkladığı on yıllık çocuk iş cinayetleri raporunu bu çocuklara ithaf etti. Meslek liseleri programı sermaye örgütlerinin hükümetlerden talep ettiği, teşvik ettiği sonuç aldığı başlıktır. AKP ile sınırlı olmayan birçok siyasi partinin programlarında serbest piyasa ekonomisinin çıkarını her zaman merkeze koyan bu uygulama mevcuttur. İktidara giden yolun nereden geçtiğini mesajın kimler tarafından alınması gerektiğini bilirler. Hükümetin çocuk işçiliği ile mücadele edildiği iddiasıyla MESEM uygulaması çocuk işçiliği ile mücadele de görüntüyü kurtarıp, sonrasın da arkadan dolaşıp çocuk işçiliğini destek olduklarını gösteriyor." dedi.

Çocukların gelişimleri için teorik bilgilerini pratikte desteklemeleri için üretim zorlamasından ve emek sömürüsünden uzak tutulması gerektiğini vurgulayan Özgür Hüseyin Akış, çocukların teorik bilgilerini pratikte desteklemeleri için çalışmalarını sağlayacak yeni bir model yaratılması gerektiğini belirtti.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.