Nur ALTUN

Nur ALTUN

Daire'den arsaya

Daire'den arsaya

Son günlerin kafa karıştıran sorusu;

Daire mi? Arsa mı?

Daire içinde yapılacak düzenlemelerle ev içerisinde huzurlu bir ortam mı yaratmak yoksa doğayla içiçe olup müstakil yaşamın tadını mı çıkartmak. Bu tamamen kişisel bir tercih olup bizim penceremizden göründüğü kadarıyla Sizlere bir bakış sunmak üzere bu yazıyı kaleme alıyoruz.

Pandemi tüm dünya ile beraber ülkemizde de günlük yaşam ve alışkanlıkları değiştirdi. İzole yaşamın öne çıkması, doğaya dönüş, uzaktan çalışma olanaklarının artması ve müstakil konutlarda yaşamak isteyenler arsalara olan talebi artırdı. Bu nedenle de hem büyük hem de küçük yatırımcının gözü konuttan arsaya yöneldi. Artan bu talep ile beraber bu yıl villa imarlı arsa fiyatlarında %20’lik bir artış görüldü.

Arsa sahipleri de ellerinde bulunan arsaları, değerinin yükselmesi ile satışa çıkarmaya başladı. Böylece yatırımcılar yeni yaşam biçimlerine uygun bir yer sahibi olurken, arsa sahipleri kat be kat değerlenen arsalarını yükselen fiyatlarda satma imkanı buluyorlar.

Arsa yatırımı, konut yatırımından farklı birçok dinamiğe sahip. Arsa almadan önce ilgili arsanın bağlı bulunduğu Tapu Müdürlüğünde ve belediyede tüm yasal evraklar bir uzman tarafından gözden geçirilmelidir. Arsanın üzerinde yasal bir sınırlama olup olmadığı ve son olarak da muadilleri ile fiyatının doğru şekilde karşılaştırılması gerekmektedir.

ARSA YATIRIMI YAPMADAN ÖNCE DİKKAT ETMENİZ GEREKEN 9 HUSUS

Gayrimenkul yatırımınızdan karlı çıkmayı hedefliyorsanız ve yatırımınızı arsadan yana yapmaya karar verdiyseniz yatırımı gerçekleştirmeden önce göz önüne almanız gereken bazı hususlar olduğunu unutmamalısınız. İyi araştırılmadan ve analiz edilmeden yapılan bir gayrimenkul yatırımı gelecekte size iyi bir kapital yerine, kötü bir deneyim ile birikimlerinizi heba etmenize neden olacaktır. Sağlıklı bir bir arsa yatırımı için dikkat edilmesi gereken belli başlı hususları 9 madde de sizin için özetledik:

1) Arsa alımı gerçekleşmeden önce resmi dairelerde ilgili arsanın tapusu titizlikle araştırılmalıdır. Size gösterilen arsa ile o arsanın tapusunun aynı gayrimenkule ait olup olmadığının anlaşılması için ilgili arsanın bağlı bulunduğu Tapu Müdürlüğünde ve belediyede tüm resmi evraklar gözden geçirilmelidir.

2) Tapunun bir kişiye mi ait olduğunu yoksa hisseli mi olduğu hususu ilgili Tapu Müdürlüğünden araştırılmalı, hisseli tapularda diğer hisseler ile ilgili bir sorun olup olmadığı incelenmelidir. Paylı mülkiyet halindeki tapularda hisseyi satın almanız halinde diğer hisse sahiplerinin ön alım (şufa) hakkı olduğunu bilmekte yarar var.

3) Arsanın bağlı bulunduğu Tapu Müdürlüğünde mülkiyet haklarını sınırlayacak bir kısıtlamanın olup olmadığını mutlaka kontrol etmelidir.  Arsa üzerindeki haciz, şerh, ipotek, beyan gibi kayıtlar arsanın kullanımını olumsuz etkileyebilir; hatta arsayı kullanılamaz hale getirebilir.

4)  Satın alacağınız arsanın tapusunda, cinsinin ne olarak göründüğü de önemli bir konu. Tapunuzda “arsa” yazıyorsa imarlı, “tarla” yazıyorsa ya imarsız ya da imar gördükten sonra cins değişikliği yapılmamış ve güncel tapusu alınmamış demektir.

5) Satın alınacak arsanın konumu, eğimi, büyüklüğü, yola olan uzaklığı, cephe durumu ve inşaat yapılabilme imkanlarına bakılmalıdır. Bazı eğimli arazilere ilave inşaat hakları imkanı tanınabilir. Bu gibi durumlarda imar durumları iyi değerlendirilmeli, imar planı plan notlarıyla birlikte doğru şekilde okunarak yorumlanmalıdır.

6) Arsa yatırımınızdan zararlı çıkmamak için bölgedeki muadil arazilerle sizin almak istediğiniz arazi arasında nitelikleri bakımından bir fiyat karşılaştırması yapılmalıdır.

7) Satın almayı düşündüğünüz arsa üzerinde ruhsatsız, kaçak bir yapılaşma olabilir ve söz konusu yapı sebebi ile siz satın almadan önce inşa edilmiş bir yapı olsa dahi ilgili belediyeden tarafınıza ceza kesilme ihtimali bulunmaktadır.

8) Arsa nitelikli gayrimenkullerin imar durumu hakkında en çok dikkat edilmesi gereken unsurlardan biri de almayı planladığınız arazinin yola, parka veya başka bir kamusal alana zorunlu terkidir. Satın alınması planlanan arsanın 18. madde uygulaması olarak bilinen kamusal terkleri (veya diğer bir deyişe, DOP kesintileri) yapılmamış ise arsa alanının kamusal terklerini oluşturan %35-40 civarındaki kısmı kamuya bırakılmak zorunda kalacak ve istenilen büyüklükte bir arsa satın alınamamış olacaktır.

9) Arsa yatırımında çok sık yanlış yapılan ve dikkat edilmesi gereken bir diğer husus ise satın almayı planladığınız arazi tapusunda arsa olarak tescil edilmiş ve arazinin çevresinde devam eden bir yapılaşma olmasıdır. Bu durum almayı planladığınız arsanın sorunsuz olduğu anlamına gelmemektedir. Birçok yatırımcı almayı planladığı arazinin etrafında bitmiş veya faal olarak inşası devam eden yapıları gördüğünde sorun olmadığı varsayımı ile hareket etmektedir. Alınması planlanan arazinin bulunduğu bölge genelinde sonradan imar veya parselasyon planları iptal edilmiş ve bu sebep ile yeni inşaat ruhsatı verilmiyor olabilir.

Tüm bu bilgilerin ışığında doğadan bir parça alıp doğayla bütünleşebilmek tamamen sizlerin ellerinde.

Karar verin, araştırın, uygulayın, mutlu olun...

Önceki ve Sonraki Yazılar
Nur ALTUN Arşivi