"Etki ajanlığı" yasası Gürcistan'ın AB sürecini durdurdu

Avrupa Birliği'nin (AB) Tiflis Büyükelçisi Paweł Herczynski, Gürcistan hükümetinin yabancı etkinin şeffaflığı yasasını çıkarması ve Batı'ya karşı tutum alması sebebiyle ülkenin AB'ye katılım sürecinin askıya alındığını açıkladı.

"Etki ajanlığı" yasası Gürcistan'ın AB sürecini durdurdu
Yayınlanma:

Herczynski, Gürcistan'da AB üyelik müzakereleri için gerekli reformların yetersiz kaldığını belirtti ve Batı karşıtı söylemin, Gürcistan'ın AB'ye katılma hedefiyle bağdaşmadığını vurguladı. AB'nin, Gürcistan hükümetine yapılan mali yardımları azaltacak ve sivil toplum ile medyayı desteklemeye yöneleceğini ifade etti.

Gürcistan'ın yabancı etkinin şeffaflığı yasasını kabul etmesiyle ilgili olarak AB ve ABD'nin tepkilerine rağmen, Gürcü Rüyası partisinin liderliğindeki hükümet yasanın parlamentodan geçirilmesini sağlamıştı. AB ve ABD, bu yasayı Rusya'daki benzer yasalardan esinlenmiş olarak değerlendirerek, sivil toplum kuruluşları ve medya özgürlüğünü tehdit ettiğini ve AB'nin değerleriyle uyumsuz olduğunu savunmuştu.

ABD yönetimi de Gürcü Rüyası partisinin önde gelen isimlerine yaptırımlar uygulamış ve planlanan askeri tatbikatları süresiz olarak ertelemişti. Gürcistan'ın bu yasa adımı, hem AB hem de ABD ile ilişkilerde gerilim yaratmış ve ülkenin Avrupa ve Batı ile entegrasyon sürecindeki geleceği tartışmalı hale gelmişti.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.