Hamas: İsrail, soykırımla alamadığını müzakere ile almaya çalışıyor

Hamas, İsrail'in 6 ay süren saldırılar ve soykırım girişimlerinin başarısız olduğunu ve artık daha fazla güç kullanarak ya da boşa geçecek müzakerelerle istediklerini elde edemeyeceklerini belirtti.

Hamas: İsrail, soykırımla alamadığını müzakere ile almaya çalışıyor
Yayınlanma:

Hamas Siyasi Büro Üyesi Basim Naim, Mısır'ın başkenti Kahire'de yapılan dolaylı müzakerelerle ilgili yazılı bir açıklama yaptı. Naim, Kahire'deki müzakerelerin bir kısmının ateşkes anlaşmasına varmayı amaçladığını belirterek, "Bu şekilde, İsrailli esirlerle ilgili doğru ve kapsamlı bilgilere ulaşmak için yeterli zaman ve güvenlik sağlamış oluruz. Çünkü onlar farklı gruplar tarafından farklı yerlerde tutuluyorlar. Bazıları ise halkımızla birlikte hayatını kaybetti ve enkaz altında kaldılar" dedi.

Naim ayrıca, "İsrail'in 6 ay boyunca saldırılar ve soykırım girişimleriyle istediğini elde edemediğini, daha fazla güç kullanarak ya da boşa geçecek müzakerelerle bunu başaramayacağını" belirtti.

Naim, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'yu, 7 Ekim saldırısını önceden tahmin edememesi nedeniyle halkının sorumlu tuttuğunu söyledi ve Netanyahu'nun savaş sonrasında kendini kurtarmak için halkını feda etmeye hazır olduğunu iddia etti.

Naim, İsrail'in Gazze'de en az 3 bin Filistinliyi alıkoymasının ve bu kişilerin bazılarını ailelerinin önünde, bazılarını da askeri kamplarda öldürmesinin ardından, hiç kimsenin bu kişilerin akıbetini sormadığını belirtti. Naim, müzakerelerden sonuç almanın yanı sıra, bu sonuçların Gazze'deki halk için sürdürülebilir bir sakinlik sağlamasını, yardım ve yeniden yapılanma sürecini hızlandırmasını istediklerini dile getirdi.

Naim, İsrailli müzakerecilerin "geçici bir ateşkes teklif ettiklerini" belirtirken, Filistinlilerin Gazze'de yeniden güçlenmiş bir İsrail varlığını kabul etmeyeceklerini ve İsrail'in kendilerine karşı yeni bir saldırı başlatma hakkını tanımasının mümkün olmadığını ifade etti.

Naim ayrıca, Gazze'de yaşayan 2,3 milyon Filistinlinin evlerini terk etmek zorunda kaldığını hatırlattı.

Hamas Sözcüsü Abdullatif el-Kanu da, İsrail ile bir anlaşmaya varılmasının, yerinden edilmiş Filistinlilerin evlerine geri dönmesi ve İsrail ordusunun Gazze'den tamamen çekilmesi şartlarına bağlı olduğunu belirtmişti.

Mısır, Katar ve ABD'nin girişimleriyle bir süredir Hamas ile İsrail arasında ateşkes ve esir takası için dolaylı müzakereler yürütülüyor. Müzakereler, Mart ayında Katar'ın başkenti Doha'da başladıktan sonra Mısır'ın Kahire kentine taşındı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.