İran ve Rusya yaptıkları anlaşmayla ABD dolarına elveda dedi

İran ve Rusya, Ruble ve Riyal üzerinden ticaret yapma konusunda anlaşmaya vardıktan sonra, Amerikan Doları'nı karşılıklı ödemelerde resmen bıraktı.

İran ve Rusya yaptıkları anlaşmayla ABD dolarına elveda dedi
Yayınlanma:

İran ve Rusya arasındaki anlaşma, iki ülkenin Merkez Bankası Başkanları arasında Rusya'da yapılan bir toplantıda imzalandı. İran Merkez Bankası, yeni finans ve bankacılık platformlarının kurulmasının İran ve Rusya arasındaki ilişkilerde 'yeni bir sayfa' açtığını vurguladı.

ABD DOLARINA ELVEDA

Anlaşma, bankaların ve girişimcilerin SWIFT dışındaki finans ve bankacılık platformlarını kullanmalarına izin veriyor. Ayrıca, ulusal para birimleri üzerinden ikili aracılık ilişkilerini içeriyor. İran ve Rusya, ABD yaptırımlarına tabi oldukları için, ikili ticarette kendi ulusal para birimlerini ABD doları yerine kullanma planlarını Temmuz 2022'de açıklamışlardı. Bu hafta başında, Rusya liderliğindeki Avrasya Ekonomik Birliği (AEB) üyeleri İran ile tam teşekküllü bir Serbest Ticaret Anlaşması (STA) imzaladı.

TİCARET HACMİ ARTTI

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Temmuz ayında, uluslararası ticarette doların terk edilmesi çağrısı yaparak ABD para biriminin Batı hegemonyasının bir aracı olarak kullanıldığını belirtti. Moskova ve Tahran, geçtiğimiz yıl Batı'nın ekonomik yaptırımlarına karşı ekonomik işbirliklerini güçlendirdi. İkili ticaret hacmi, 2019'da 1,6 milyar dolardan 2022'de 4,6 milyar dolara çıkarak neredeyse üç kat arttı.

BATILI VARLIKLARIN LİSTESİ ELLERİNDE MEVCUT

Şubat ayında düzenlenecek G7 zirvesinde, 300 milyar dolarlık dondurulmuş Rus merkez bankası rezervlerine el koyma planının açıklanabileceği belirtiliyor. Moskova, bu duruma karşılık olarak ABD ve Avrupa ülkelerine benzer bir adım atacağını duyurdu. Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov, Rusya'nın misilleme olarak el koyabileceği Batılı varlıklarının listesine sahip olduklarını ifade etti.

BATI'NIN BÖYLE BİR HAMLESİ HIRSIZLIK

G7 ülkelerinin şubat ayında toplanarak dondurulmuş Rus varlıklarına el koymayı mümkün kılacak yeni bir yasal teoriyi tartışacakları belirtiliyor. Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov, Batı'nın böyle bir hamlesinin 'hırsızlık' anlamına geleceğini ve uluslararası ekonomiye ciddi zarar vereceğini ifade etmişti. Peskov, bu tür eylemlerin rezerv para birimlerine, küresel finans sistemine ve dünya ekonomisine büyük bir darbe vuracağını belirtti. Ayrıca, Rusya'nın misilleme olarak el koyabileceği Batılı varlıkların belirli bir listesinin olduğunu doğruladı ancak hangi spesifik varlıkların listeye dahil olduğunu belirtmedi.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.