İran'da oy verme işlemi sona erdi, sonuçlar bekleniyor

İran'da düzenlenen 14. Cumhurbaşkanlığı Seçimleri, ülke genelinde 18 saat süren oy verme sürecinin ardından sona erdi.

İran'da oy verme işlemi sona erdi, sonuçlar bekleniyor
Yayınlanma:

İran İçişleri Bakanlığı Seçim Merkezi Sözcüsü Muhsin İslami, başlangıçta saat 08.00'de başlayan ve 18.00'de sona ermesi gereken oy verme süresinin üç defa uzatıldığını ve son olarak 24.00'te sona erdiğini açıkladı. İslami, seçim merkezlerinin kapılarının 24.00 itibarıyla kapatıldığını ve içeride kalanların oy kullanmaya devam edebileceğini belirtti.

Oy sayım işlemlerinin başlatılacağını duyuran İslami, seçim sürecinin geç saatlerinde uzatılan saatlere rağmen toplamda 18 saat sürdüğünü ifade etti. Seçimde reformist aday Mesud Pezeşkiyan ile muhafazakar adaylar Meclis Başkanı Muhammed Bakır Kalibaf, eski Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Genel Sekreteri Said Celili ve eski İçişleri Bakanı Mustafa Purmuhammedi yarıştı.

Seçim öncesinde muhafazakar kanadın birliğini sağlamak amacıyla adaylıktan çekilen Tahran Belediye Başkanı Ali Rıza Zakani ve Emir Hüseyin Kadızadehaşimi gibi adayların çekilmesi dikkat çekti. Adayların ilk turda seçilebilmesi için oy oranının yüzde 50+1'i geçmesi gerekiyor. Eğer ilk turda bu oran sağlanamazsa, en fazla oyu alan 2 aday 5 Temmuz'da yapılacak ikinci turda yarışacak ve ülkenin 9. Cumhurbaşkanı olacak isim belirlenecek.

Seçim sonuçlarına dair ilk verilerin gece yarısında açıklanması, kesin sonuçların ise yarın öğleden önce duyurulması bekleniyor. Bu süreç, İran'da yeni bir liderin belirlenmesi ve ülkenin geleceği açısından büyük önem taşıyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.