Kamala Harris Kimdir? İşte ABD'nin yeni başkan Adayı Kamala Harris'in biyografisi

ABD Başkanı Joe Biden'ın, 5 Kasım'da düzenlenecek başkanlık seçimlerinde aday olmayacağını ve Başkan Yardımcısı Kamala Harris'i aday olarak onayladığını açıklamasının ardından Kamala Harris'in kim olduğu merak konusu oldu. İşte Kamala Harris'in hayatı ve öne çıkan özellikleri:

Kamala Harris Kimdir? İşte ABD'nin yeni başkan Adayı Kamala Harris'in biyografisi
Yayınlanma:

Kamala Harris, Kaliforniya eyaletindeki Oakland kentinde doğdu. Annesi meme kanseri üzerine çalışan Hint asıllı bir bilim kadını, babası ise Stanford Üniversitesi’nde ekonomi profesörü olan Jamaika asıllı bir diplomattır. Harris, Washington’daki Howard Üniversitesi’nde siyaset bilim ve ekonomi üzerine lisans eğitimini tamamladı. Daha sonra San Francisco yakınlarındaki Hastings College of Law’da hukuk derecesini aldı.

KARİYER BAŞLANGICI VE İLKLER

Harris, hukuk eğitimini tamamlar tamamlamaz, suç oranlarının yüksek olduğu Alameda County’de savcı olarak göreve başladı. 2003 yılında San Francisco bölge savcısı olarak atanarak bu göreve gelen ilk siyah ve Asya kökenli kadın oldu. 2010 yılında Kaliforniya eyaletinin ilk kadın başsavcısı olarak bir ilke daha imza attı. Harris, bu görevdeyken uyuşturucu suçuna bulaşmış kişilerin hapse girmek yerine liseden mezun olmalarını veya iş bulmalarını sağlayan "hayata dön" programını başlattı. Ayrıca ırkçılıkla mücadele ve ceza-usul adaletini sağlama dallarında programlar yürüttü.

SİYASETTE YÜKSELİŞ VE SENATÖRLÜK

2017 yılında ABD’nin ikinci siyah kadın senatörü ve ilk Hint asıllı senatörü oldu. Kaliforniya’dan seçildiği senatörlük görevinde, iç güvenlik soruşturmalarından, hükümet işlerinden, istihbarattan, bütçeden ve adaletten sorumlu komitelerde görev yaptı. Donald Trump’ın Yüksek Mahkeme üyeliğine aday gösterdiği Yargıç Brett Kavanaugh’nun cinsel saldırı suçlamalarıyla ilgili Senato’daki soruşturmasında yönelttiği "zor sorular" ile dikkat çekti.

BAŞKAN YARDIMCILIĞI VE İLKLER

2020 yılında Joe Biden'ın başkan yardımcısı olarak seçilen Harris, ABD'nin ilk kadın, siyahi ve Asya kökenli başkan yardımcısı unvanına sahip oldu. Sivil haklar konusundaki hassasiyeti ve hukukçu kimliğiyle de bilinen Harris, Biden'ın seçim yarışından çekilmesinin ardından başkanlık için aday gösterildi.

CEMAL KAŞIKÇI CİNAYETİNDE TRUMP'A TEPKİ GÖSTERMİŞTİ

Harris, kişisel hayatında da başarılarla dolu bir yol izledi. Ekim 2018'de gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğu'nda öldürülmesinin ardından Trump'ı bu cinayete "göz yummakla" suçladı ve ABD'nin Suudi Arabistan ile ilişkilerini "temelden gözden geçirmesi" çağrısında bulundu.

Kamala Harris, kariyerindeki tüm başarılar ve ilklerle, ABD siyasetine damgasını vurmuş bir isim olarak öne çıkıyor. Başkanlık adaylığı ile birlikte, gelecekte de adından sıkça söz ettireceğe benziyor.

 Editör
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.