Türk Akıncı, İsraillilerin dilinde: İsrail Türkiye'nin başarısını konuşuyor!

Geçtiğimiz günlerde İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve üst düzey İranlı yetkilileri taşıyan helikopterin düşmesi, bölgedeki arama-kurtarma faaliyetlerinin merkezine Türkiye'yi yerleştirdi. Kaza sonrası Türkiye tarafından görevlendirilen Bayraktar Akıncı İHA, başarılı bir operasyonla helikopter enkazını tespit ederek dikkatleri üzerine çekti. Bu tarihi görev, uluslararası basında da geniş yankı buldu.

Türk Akıncı, İsraillilerin dilinde: İsrail Türkiye'nin başarısını konuşuyor!
Yayınlanma:

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Dışişleri Bakanı Emir Abdüllahiyan ve beraberindeki üst düzey yetkilileri taşıyan helikopter, yoğun sis ve zor hava şartları nedeniyle İran'ın dağlık bölgesinde düştü. Türkiye, bu zorlu arama kurtarma operasyonunda Bayraktar Akıncı İHA'yı görevlendirdi. Akıncı, 7 saat 27 dakika süren bir uçuşun ardından enkazın yerini tespit etti. Görevini başarıyla tamamlayıp Türkiye'ye dönen İHA, Van'daki üssüne inmeden önce gökyüzünde ay yıldız rotası çizerek bir jest yaptı.

İSRAİL'İN GÖZÜ AKINCI'DA...

Bu olay, İsrail basınının da radarına girdi. Ülkenin önde gelen gazetelerinden Jerusalem Post (JP), "Analistler Türkiye'nin drone endüstrisinin Reisi'nin kaza yerini arama rolü nedeniyle ivme kazanacağını söylüyor" başlığıyla haberi okuyucularına duyurdu. Haberde, Türk drone endüstrisinin başarısının altı çizildi ve Akıncı'nın öne çıkan özelliklerine detaylıca yer verildi.

AKINCI İHA'NIN ÖZELLİKLERİ

JP, Akıncı İHA'nın 40 bin feet yüksekliğe çıkabilme kapasitesine, 24 saat havada kalabilme yeteneğine, havadan havaya ve çarpışma önleme radarlarına sahip olduğunu belirtti. Ayrıca elektronik sisteminde yapay zekadan yararlandığına dikkat çekti. Haberde, havacılık uzmanı Tolga Özbek'in görüşlerine de yer verildi. Özbek, bu kadar yüksek irtifada uçabilen, uzun süre havada kalabilen ve gelişmiş kameralar taşıyabilen çok az drone olduğunu vurguladı.

UZMAN GÖRÜŞLERİ

Risk istihbarat şirketi RANE'nin Orta Doğu analisti Ryan Bohl, Türk İHA'larının Batılı ülkelerden temin edilen radar tespiti gibi unsurları sayesinde, İran İHA'larından daha yetenekli olduğunu belirtti. Bohl, NATO'nun bir parçası olmanın Türkiye'ye bu teknolojilere erişim sağladığını ve bu arama misyonunun Türkiye'nin Washington'u yabancılaştırmadan ABD'nin rakibine yardım etmesine olanak tanıdığını söyledi. Bu durumun, Türkiye'nin orta güç konumunu ve politikalarını stratejik olarak nasıl konumlandırdığını gösterdiğini ekledi.

BlueBay Asset Management'ta stratejist olan Timothy Ash ise Türkiye'nin drone kullanımının büyük bir pazarlama fırsatı olduğunu belirtti. Ash, Reisi'nin helikopterinin enkazının bulunmasında Akıncı'nın oynadığı rolün, Türk İHA'larının zorlu hava şartlarında ve sert rüzgarlarda bile ne kadar etkili olduğunu gösterdiğini söyledi.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.