Ukrayna'da 66 bin Rus askeri öldü

Bağımsız Rus medya kuruluşu Mediazona, Şubat 2022'de başlayan Ukrayna Savaşı'nda bugüne kadar 66 binden fazla Rus askerinin hayatını kaybettiğini öne sürdü.

Ukrayna'da 66 bin Rus askeri öldü
Yayınlanma:

Açıklamada, hesaplamaların açık kaynaklı veriler kullanılarak BBC Rusça servisi ile iş birliği halinde yapıldığı belirtildi. 30 Ağustos itibarıyla savaşta ölen 66 bin 471 Rus askerinin isminin bilindiği ifade edildi. Mediazona, geçen Nisan ayında ölen Rus askerlerinin sayısını 50 bin olarak açıklamıştı.

Mediazona'da çalışan gazeteci Anastasia Alekseyeva, bu verilere Ukrayna'nın Rusya toprağı Kursk'ta başlattığı saldırının dahil edilmediğini ve halihazırda Kursk öncesi kayıtların derlendiğini belirtti. İsmi tespit edilen ölümler arasında, en fazla kaybın Rusya'nın güneyindeki Başkurdistan bölgesinden olduğu bildirildi. Başkurdistan'dan 2 bin 578 kişinin Ukrayna'da savaşırken öldüğü belirtiliyor.

Ölenlerin yaş aralığına ilişkin değerlendirmede, en fazla ölümün 33-35 yaş aralığında yaşandığı, bu yaş grubunda 6 bin 877 kişinin hayatını kaybettiği ortaya çıktı.

Cepheye gönderilen mahkûmların durumu hakkında da bilgi veren Alekseyeva, ölenlerden 12 binden fazlasının, Moskova'nın "savaştan sonra özgürlük" vadederek cepheye gönderdiği mahkûmlar olduğunu söyledi. Son dönemde mahkûm ölümlerinin azaldığını belirten Alekseyeva, bunun hapishanelerden cepheye gönderilen asker sayısındaki düşüşü yansıtıyor olabileceğini ifade etti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Haziran ayında Ukrayna'da yaklaşık 700 bin Rus askerinin savaştığını açıklamıştı. Rusya Savunma Bakanlığı, Eylül 2022'de 5 bin 937 askerin öldüğünü bildirmişti. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ise bu yılın Şubat ayında 31 bin Rus askerinin öldüğünü öne sürmüştü.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.