Yürüyüş yaparken 2 bin yıllık sikke bulundu!

Çekya'nın Kutna Hora bölgesinde gerçekleştirilen bir yürüyüş sırasında, bir kadın beklenmedik bir keşifte bulundu. Seramik bir kap içinde saklanmış, Orta Çağ'a ait 2 binden fazla gümüş sikke ortaya çıkarıldı.

Yürüyüş yaparken 2 bin yıllık sikke bulundu!
Yayınlanma:

Çek Cumhuriyeti Bilimler Akademisi'nden arkeolog Filip Velimsky, bu keşfi "milyonluk bir ikramiyeyi kazanmaya benzetilebilir" şeklinde değerlendirdi. Hazinedeki 2 bin 150'den fazla gümüş sikke, 11'inci ve 12'nci yüzyıllardan kalma önemli bir mirası temsil ediyor.

HAZİNEYİ SAKLAYAN KİŞİNİN KİMLİĞİ DEŞİFRE EDİLİYOR

Uzmanlar, sikkelere Prag'daki darphanede basıldığını ve Bohemya Krallığı'na ithal edilen gümüşten yapıldığını düşünüyor. Sikkelerin üzerindeki işaretler ve tasvirler, o dönemin hanedanlarına ve ekonomik faaliyetlerine dair önemli bilgiler sağlıyor.

Arkeologlar, hazineyi saklayan kişinin kimliğini ve nedenlerini araştırıyor. Velimsky'ye göre, sikkelerin "iç politik istikrarsızlık" döneminde, Premysl Hanedanlığı üyeleri arasındaki taht kavgaları sırasında gizlenmiş olabileceği düşünülüyor. Başka bir teori ise sikkelerin asker maaşları veya savaş ganimetleri için ayrılmış olabileceği yönünde.

Keşfedilen yerin, yerleşim yerine yakın olması bu iddiaları destekliyor. Kazılar ve incelemeler devam ettikçe, bölgenin geçmişine dair daha fazla ayrıntı ortaya çıkması bekleniyor.

Araştırmacılar, sikkeler üzerinde detaylı bir analiz yaparak sadece kim tarafından basıldıklarını değil, aynı zamanda nerede basıldıklarını da tespit etmeyi umuyor. Sikkeler temizleme, onarım ve X-ışını taraması işlemlerinden geçiriliyor. Hedef, 2025 yazında bu nadide hazineyi halka sergilemek.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.