Ali Murat Karabağ açıkladı: ''Yabancı dil öğrenirken neden zorlanıyoruz?''

Seviye Eğitim Kurumları Koordinatörü ve anadolugazete.com.tr Yazarı Ali Murat Karabağ, yabancı dil öğrenme konusunda yaşanan olumsuzlukların hangi nedenlerden kaynaklandığını ve bu duruma nasıl bir çözüm bulunması gerektiğini anadolugazete.com.tr'ye değerlendirdi.

Ali Murat Karabağ açıkladı: ''Yabancı dil öğrenirken neden zorlanıyoruz?''
Yayınlanma:

ÖZEL HABER: CANSU BALOĞLU

Seviye Eğitim Kurumları Koordinatörü ve anadolugazete.com.tr Yazarı Ali Murat Karabağ, yabancı dil öğrenmenin süreçlerini ve temel olarak nasıl bir yol izlenmesi gerektiğini açıkladı.

''YABANCI DİL ÖĞRETİLMEZ HATTA ANA DİL DE ÖĞRETİLMEZ''

Türkiye'de yabancı dil öğrenmede yaşanan zorluk hemen hemen çok sayıda ailenin sorunu. Anne-babalar çocuklarının eğitim-öğretim sürecinde çocuklarının yabancı dil öğrenememesinden yakınıyor. Ali Murat Karabağ ise bu durumu şöyle özetliyor:

''Bir gün bir velim 'Hocam, yabancı dil öğretmenleri hep onlara bağımlı kalalım diye mi, dili öğretmiyor?' diye sormuştu. Hayır, tabii ki bu söz konusu olamaz. Yabancı dil edinimindeki en temel sorun zaten sorunun içinde açıkça yazıyordu. Yabancı dil 'öğretmiyorlar.' Yabancı dil öğretilmez hatta ana dil de öğretilmez. Dil edinilir. Anne ve babalar, bebeklerinin 'Anne' mi yoksa 'Baba' mı önce diyeceği hususunda verdikleri kelime öğretme telaşı dışında asla bir kelime ya da cümle yapısını bebeklerine öğretmediler. Ana dil ve yabancı dil edinilir. Öncelikle bu temel yargıyı sağlamlaştıralım üzerine nasıl geliştireceğimizi kaleme alalım.''

yabancidil2.jpg

''ÖNEMLİ OLAN VAZGEÇMEDEN SÜREKLİ PRATİK YAPMAKTIR''

Dil öğrenme sürecinin belirli farklılıklar içerdiğini ve öğrenme süresinin amaçlara göre değişebildiğini belirten Karabağ, ''Örneğin siz sadece günlük işlerinizi yapmak ve turistik bir gezi amacıyla dil edinmek istiyorsanız bunu çok kısa bir sürede belirli kalıplar ya da kelimelerle halledebilirsiniz. Ancak edebiyatını anlamak, üst düzey bilgi basamaklarında farklı eylemler gerçekleştirmek istiyorsanız bu iş biraz daha emek ve zaman alacaktır. Önemli olan vazgeçmeden sürekli pratik yapmaktır. Bunu bir yolculuk olarak düşünürseniz bu yolculuğun sonunda elde edeceğiniz kazanımlar, çektiğiniz bütün zahmetlere değecektir. Her yeni kelime ve cümle yapısı, sizi dünyayı daha geniş bir perspektiften görmenizi sağlayacak bir adım daha ileriye götürecektir.'' ifadelerine yer verdi.

dil.jpg

''ÖĞRENME SÜRECİNİ EĞLENCELİ HALE GETİRMEK ÖNEMLİ''

Dil edinme sürecinde nasıl bir yol izlenmesi gerektiğine de değinen Karabağ, ''Öncelikle öğrenme sürecinizi keyifli hale getirin ve her zaman kendinize inanın. Konuşmaktan çekinmeyin. Anne, baba ile başlayan ilk konuşma anlarında bebekler çekinmiyorsa sizde çekinmeyin. Her yeni kelimeyi farklı cümlelerde kullanmaya çalışın.'' şeklinde konuştu.

yabancidil.jpg

Kişinin seviyesine uygun videoların yanı sıra okuduğu kitaplar veya podcastlerin de seviyesine uygun olması gerektiğine değinen Karabağ, ''Sürekli maruz kalmak ve öğrenme sürecini eğlenceli hale getirmek önemlidir.'' dedi.

''O DİLİN KONUŞULDUĞU KÜLTÜRÜ TANIYIN''

Karabağ dilbilgisinin önemli olduğunu ancak aşırı kullanımı durumunda öğrenme sürecini yavaşlattığını da söyleyerek şu bilgileri verdi:

''Hata yapmaktan korkmayın ve pratik yaparak öğrenme sürecinin tadını çıkarın. Hatalar öğrenmenin bir parçasıdır. Yeni bir dil öğrenmenin en zor yanlarından biri konuşma pratiği yapmaktır. Hata yapmaktan korkmayın ve günlük hayatta yeni öğrendiğiniz kelimeleri ve ifadeleri kullanmaya çalışın. Bir dili öğrenirken o dilin konuşulduğu kültürü tanımak büyük bir avantaj sağlar. Kültürel bağlam, kelimelerin ve ifadelerin nasıl kullanıldığını anlamanıza yardımcı olur. Bu nedenle, film izlemek, müzik dinlemek ve kitaplar okumak öğrenme sürecinizi daha keyifli hale getirebilir. Dil öğrenimi süreklilik gerektirir. Her gün düzenli olarak çalışmak, büyük ilerlemeler kaydetmenizi sağlar. Her gün 10-15 dakika bile olsa, dil çalışmaya zaman ayırın.''

 Editör
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.