Çocukları matematik korkusu yaşayanlar bu habere dikkat!
Akademisyen ve çocuk kitabı serisi MUÇO'nun yazarı Pelin Gezeryel, çocukların matematik korkusunu irdelediği kitap serisinin nasıl başladığını anadolugazete.com.tr'ye anlattı.
ÖZEL HABER: GAMZE ERDOĞAN
Çocukların büyük bir kısmında matematik korkusu varken, veliler de bu konuda ne yapmaları gerektiğini araştırıyor. Uzman isim, matematik korkusu yaşayan çocukları kitaba dönüştürdü.
Muço’nun Mucit Çocuk anlamına geldiğini belirten Akademisyen, Filolog ve Yazar Pelin Gezeryel, “Ne yazık ki çocuklarımızın büyük bir bölümünde matematik korkusu var. Dilini iyi kullanamayan, okuduğunu anlayamayan matematik bilmez. Ben kitaplarımda bu korkunun nasıl aşılabileceğini anlattım.” dedi.
TESLA'LI ÖN SÖZ...
Matematik korkusunu irdelediği kitabı anlatan Gezeryel, kitabının ös sözüne şöyle başlıyor:
"Matematikle başı dertte olan kahramanımız MUÇO'nun aklında bu kez başka sorular vardı. Sorular devam ederken kendisini bir anda bir makinede buldu: Tesla'nın zaman makinesinde! Bu zaman makinesiyle nerelere gitmedi ki? Geçmişten geleceğe fen bilgisi önemli anlarından sosyal bilgilerin önemli zamanlarına kadar...Küçük Mucit MUÇO'nun Tesla ile birlikte zaman makinesindeki yolculuğuna eşlik etmeye ve önemli anlara şahitlik etmeye ne dersin? Durma o zaman!"
YAZARLIK SERÜVENİ NASIL BAŞLADI?
Filolog, Yazar ve Akademisyen olan iki çocuk annesi Pelin Gezeryel, Ankara'da yaşıyor. Çocuk kitaplarının tamamına yakınının çeviri eserler olması üzerine çocuk kitabı yazmaya karar verdiğini belirten Gezeryel, yazarlık sürecini şöyle özetledi:
"Çocuk kitaplarının çeviri olduğunu fark edince ‘Ben neden yazmayayım?’ diyerek Çocuk Edebiyatı'na yöneldim. Tabii ki çocuklar için yazmak yetişkinler için yazmaktan çok daha farklı oluyor. Çocuk Edebiyatı'nda yazmak mayınlı tarlada gezinmek gibi, sizin kullanacağınız her kelime çocuğun zihninde farklı bir yer ediniyor. Çocuklar inanılmaz varlıklar; hızlı öğrenme, merak, tutku... Çocukluk dönemi bir insanın hayatındaki en güzel ve en özel dönem. Hâl böyle olunca işin ustalığı da bir o kadar artıyor. Çocuk kitapları, ağdalı cümlelerden uzak, çocukların yaratıcılıklarını pekiştiren, sorgulamasını ve en önemlisi okurken eğlenceli bir yapıya sahip olmalı."
MUÇO MATEMATİK KORKUSU OLAN BİR KARAKTER
"Ben Türkiye'nin matematik korkusu üzerinden beyin fırtınası yaparak bir karakter oluşturdum. MUÇO, mucit ve çocuk kelimelerinin ilk hecelerinin bir araya gelmesiyle oluşan bir isim ve bu karakterimiz matematik korkusu olan bir karakter. Çocuklar MUÇO ismini duyduklarında çok şaşırıyorlar, onların ilgisini doğru bir şekilde çekmiş olmak büyük bir mutluluk."
"TÜRKİYE'NİN MATEMATİK NETLERİ TÜRKÇE BİLİNMEDİĞİ İÇİN DÜŞÜK"
"İstatistiklerde, Türkiye'nin sınavlarda yapılan matematik netleri maalesef içler acısı durumda. Öte yandan güzide dilimiz Türkçe'nin doğru kullanılmaması sorunu var. Türkçeyi doğru bilmediği için okuduğunu anlayamayan, dolayısıyla soruları yanlış okuyan bir öğrenci popülasyonu söz konusu. Bizim mühendislere, doktorlara, yazarlara ihtiyacımız var. Matematik ve Türkçe bilmeden nasıl olacak? Elbette bu tamamıyla yönetimsel bir sorunun sonucu. Türkiye eğitim konusunda sınıfta kalmış bir ülke."
"BİREY 22 YAŞA KADAR ÇOCUK SAYILIR"
"Biz her ne kadar 18 yaş olarak kabul etsek de, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) çocuk tanımını 22 yaşa kadar geçen süre olarak belirlemiş. Bu demek oluyor ki 22 yaşa kadar yaşama, barınma, eğitim gibi birçok hakkın çocuk için gözetilmesi gerekiyor. Çocuk için bu haklar ülkemize gözetilmiş olsaydı, bugün çocuk işçi, çocuk gelin, çocuk istismarı gibi tanımlardan bahsediyor olmazdık. Bazı hususları kanunlaştırmış olsak da hâlâ bizim çocuk, hayvan ve kadınlara yönelik özel bir çalışmamız yok."
PELİN GEZERYEL KİMDİR?
1976 yılında Ankara’da doğdu. Edebiyata merakı çocukluk yıllarından başladı. Her kitap, farklı dünyalara yolculuk gibiydi onun için. Kendi hikayelerini yazar, resimler ve onları küçük kitapçık yaparak arkadaşlarına hediye ederdi. Yetişkin olunca, farklı diller de öğrenmek istedi. Üniversitede, yabancı bir dil bölümünde okudu. Tercümeler yaptı. Küçük bir daktiloyla yazdığı hikayelerini bir çok dergiye yolladı. Yarışmalara katıldı. Kitap okumaktan ve yazmaktan hiç vazgeçmedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.