Kuraklığa sanatsal dikkat!

Seramik Sanatçısı Caner Yedikardeş’in “YARIKURAK” başlıklı sergisi 7 Aralık 2019 tarihine kadar Ankaralı sanatseverlerle buluşmaya devam edecek.

Kuraklığa sanatsal dikkat!
Yayınlanma:
Güncelleme:

Seramik Sanatçısı Caner Yedikardeş’in “YARIKURAK” başlıklı sergisi 7 Aralık 2019 tarihine kadar Ankaralı sanatseverlerle buluşmaya devam edecek.

İklim bozulmalarına ve kuraklığa dikkati çeken sergide sanatçı izleyicileri korkuyu, çabayı, savruluşu, kurtulma mücadelesini yakından seyre ve harekete geçmeye davet ediyor.

Çünkü "Yarı Kurak = Yakın Kurak"

SANATÇININ MANİFESTOSU

Tüm evrenin yönetildiği evrensel yasalar vardır; var oluşu, yok oluşa denk ve sürekli kılan. Evrenin yasaları, insanlar başta olmak üzere tüm ekosistem düzeninin parçası ve paydaşı olan canlılar için büyük bir ekolojik sarsıntı dönemi yaşamaktadır. Yasasızlığa ve düzensizliğe hızla evrilen bu çağ, düzensizliğin getirdiği bambaşka bir düzene kapı aralasa da, doğa bir kez örselenmeye görsün… Buzulların erimesi, orman yangınları, yer altı sularının ve tarım arazilerinin bilinçsiz kullanımı gibi. “İklim değişiklikleri” demek bir tür gizlenmek değildir de nedir? İklim değişmiyor, bozuluyor. Etken olan da insan. Günümüzün ve yakın geleceğimizin en büyük sorunlarından biri: Su -olmazsa olmazımız- yakın gelecekte ciddi bir risk altında, kıtlık kapıda.

Ülkemiz, üç tarafı denizlerle çevrili bir ülke olmasına karşın su stresli ülkeler sınıfında: Aşırı sıcaklıklara sahip yarı kurak bir bölgede yer alan Türkiye’ye düşen ortalama yağış miktarı 643 mm ile dünya ortalamasının oldukça altındadır.

2015 yılında 1.422 metreküp olarak hesaplanan kişi başına düşen su miktarı, 2017 yılı itibariyle, 1.386 metreküp olarak hesaplanmaktadır. Avrupa'daki ve dünyadaki diğer ülkeler incelendiğinde, Türkiye, kişi başına kullanılabilir su miktarı açısından su sıkıntısı çeken ülkelerden biri olarak göze çarpmaktadır*

Şimdi başımızı iki elimizin arasına alıp düşünmek zamanı. Kuraklığın ülkemizde giderek artmakta olduğu sugötürmez. Bu durum her ne kadar korkutucu olsa da etkenliğimizi yok saymadan, gizlenmeden geleceğimiz için su tüketim alışkanlıklarımızı değiştirebiliriz. “Benden sonra tufan!”, her birimizin birer yarı kurak olarak kumullar arasında kaybolmamıza neden. Su gittikçe azalıyor. Ancak henüz daha varken kıymet bilmek gelecek adına anlamlı olsa gerek. Ne bileyim? Belki de yoklukla terbiye varlığın kıymetini anlamak içindir.

Yarı kurak = Yakın kurak

* TSKB Ekonomik Araştırmalar, Can Hakyemez Falkenmark Göstergesi Sınıfları

CANER YEDİKARDEŞ

Samsun, 1988

2011 yılında Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Bölümünden mezun olmuştur. Mezuniyet projesi olarak anlatımcı tarzda büst çalışmaları yapmıştır. "Medyatik Kafalar" ve "Ego ve Andy Warhol" adlı yapıtları, Hacettepe Üniversitesi’nin Beytepe ve Sıhhıye Yerleşkelerindeki kütüphanelerine kalıcı olarak yerleştirilmiştir. Yedikardeş, yurtiçi ve yurtdışında birçok uluslararası karma sergi, kongre ve sempozyuma katılmıştır. Ayrıca yaklaşık beş yıl boyunca, hafif ve orta düzey zihinsel engelliler için birçok özel eğitim ve rehabilitasyon merkezinde down sendromlu ve otizmli çocuklarla kil uygulamaları yapmıştır. Yedikardeş, 2014-2018 yılları arasında Ankara Üniversitesi, Çankaya Üniversitesi ve Hacettepe Üniversitesi'nde Ek Öğretim Görevlisi olarak lisans öğrencilerine seçmeli seramik eğitimi dersleri vermiştir. Yedikardeş, 2014 yılında yüksek lisans, 2018 yılında ise sanatta yeterlik öğrenimini Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü Seramik Anasanat Dalında tamamlamıştır. Caner Yedikardeş, halen Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Bölümünde Doktor Öğretim Üyesi olarak görev yapmaktadır.

Kaynak:Bülten

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.