MEB, 'Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli'ne ilişkin genelge yayınladı

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), 2024-2025 eğitim öğretim yılı itibarıyla uygulanacak Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’ne ilişkin yeni bir genelge yayımladı. Genelge, modelin çeşitli aşamalarını ve uygulanacak yöntemleri detaylandırıyor.

MEB, 'Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli'ne ilişkin genelge yayınladı
Yayınlanma:

MEB tarafından yayımlanan genelgeye göre, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’nin uygulanmasıyla ilgili olarak okul öncesi, ilkokul 1, ortaokul 5, lise hazırlık ve 9. sınıf düzeylerinde öğretim programlarının ve ders kitaplarının modelin temel yaklaşımı doğrultusunda gözden geçirilmesi ve etkin bir şekilde hayata geçirilmesi planlanıyor.

EĞİTİM PROGRAMLARI VE ÖĞRETMEN EĞİTİMLERİ

Eğitici eğitimleri, 3 Haziran’da başladı ve öğretmenlerin mesleki çalışma dönemlerinde, 2-6 Eylül tarihlerinde il milli eğitim müdürlükleri koordinasyonunda yapılacak. Bu eğitimlerde eğitici eğitimi belgesi almış öğretmenler, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli'ne uygun olarak hazırlanan teorik ve uygulamalı eğitimlere katılacak. Eğitimler, branş temelli olarak en fazla 50 kişilik gruplar halinde düzenlenecek.

REKABETE NEDEN OLAN SINAVLARA İZİN YOK

Genelgede, eğitim öğretim yılı boyunca sınıf içi ölçme uygulamaları hariç olmak üzere, öğrencileri akademik başarılarına göre sıralayacak ve rekabet ortamına sokacak il, ilçe ve okul geneli sınavların yapılmayacağı belirtiliyor. Ölçme ve değerlendirme süreçleri, süreç odaklı ve geliştirici bir yaklaşımla yürütülecek ve öğrencilerin bilgi ve beceri düzeylerinin yanı sıra öğrenme eksiklikleri de değerlendirilecek.

BEP VE EĞİTİM İÇERİKLERİ HAZIRLANACAK

Özel eğitim ihtiyacı olan öğrenciler için bireyselleştirilmiş eğitim programları (BEP) Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli esas alınarak hazırlanacak. Ayrıca, ders kitapları ve e-içerikler, öğrencilerin çok yönlü gelişimini destekleyecek şekilde sunulacak.

ELEŞTİREL OKUMALAR YAPILACAK

İlkokul ve ortaokul kademelerinde Türkçe derslerinde, lise kademesinde ise Türk Dili ve Edebiyatı derslerinde her dönem iki eser okunacak ve öğretim yılı boyunca toplamda dört eser ile bir eleştirel film analizi yapılacak. Eserler, öğretim programındaki metin seçimi ölçütlerine göre seçilecek ve öğrencilerin yaş ve sınıf seviyelerine uygun olarak belirlenecek.

ETKİN BİR PLANLAMA YAPILACAK

Okul yöneticileri, modelin yapı taşları ve temel yaklaşımı hakkında 1 Eylül’e kadar bilgilendirilecek ve eğitime tabi tutulacak. Zümre toplantılarında ise modelin temel yaklaşımı doğrultusunda öğretim programları ve ders kitapları göz önünde bulundurularak etkin bir planlama yapılacak.

Bu genelgeyle birlikte, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’nin başarılı bir şekilde uygulanması ve öğrencilerin kapsamlı bir gelişim göstermesi hedefleniyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.