Özel okul fiyatları arşa çıktı: Aileler devlet okullarına yöneldi!
Liselere Geçiş Sistemi (LGS) puanlarının açıklanmasıyla birlikte, heyecan ve telaş bir arada yaşanıyor. Aileler, çocuklarını en iyi şekilde yetiştirmek için en uygun okulu seçmeye çalışırken, özel okulların yüksek fiyatları bu süreci zorlaştırıyor. Özel okul fiyatları, son yıllarda artan enflasyon ve kur dalgalanmaları nedeniyle katlanarak arttı. Servis, kırtasiye ve yemek gibi ek hizmetler de eklendiğinde bazı okullarda yıllık maliyet 1 milyon lirayı bile aşabiliyor.
Liselere Geçiş Sistemi (LGS) sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte, heyecan ve hüzün bir arada yaşanıyor. Fakat bu heyecana, eğitimde fırsat eşitsizliği gölgesi düşüyor. Özel okulların fahiş fiyat artışları, birçok aileyi eğitimden mahrum bırakma tehlikesiyle karşı karşıya getiriyor.
Son yıllarda artan enflasyon ve kur dalgalanmaları, özel okullarda adeta bir fiyat fırtınası kopardı. Servis, kırtasiye ve yemek gibi ek masraflar da eklenince, bazı okullarda yıllık maliyet 1 milyon lirayı aşıyor. Bu durum, ortalama bir ailenin yıllık gelirinin kat kat üstünde bir rakama tekabül ediyor.
DEVLET OKULLARINA TALEP ARTTI
NTV'nin haberine göre, fiyatlar tercihlere de yansıyor. Önceki yıllarla kıyaslandığında özel okullara giden öğrenci sayısı azalırken devlet okullarına talep arttı.
Eğitim Uzmanı Sadık Gültekin, okulların yıl içindeki giderleri ve masrafları için yüzde 300'e yakın artış talep edebildiklerinden bahsetti. Gültekin, okulların talep ettiği zamdan öğretmenlerin yararlanamadığını ve bunun en büyük sorunların başında geldiğini dile getirip "Ne yazık ki bu da karşımıza çıkmıyor. Veli, öğretmen ve işletme açısından sorun var. Hepsi haklı..." dedi.
FİYATLAR KATLANDI
Üsküdar Amerikan Lisesi’nde hazırlık sınıfı yüzde 100’den fazla artışla 975 bin liraya, Notre Dame de Sion Fransız Lisesi'nde 370 bin liradan 953 bin liraya, Özel Alman Lisesi’nin fiyatı da 4 kattan fazla artışla 905 bin liraya çıktı. Fransız liselerinde ücretler 800 bin lirayı aştı.
Çocuğunu LGS puanı istemeyen özel okullarda göndermek isteyen velilerin yıllık en az 300 bin lirayı gözden çıkarması gerekiyor.
Kaynak:Haber Merkezi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.