Tasarı komisyonda öğretmenler nöbette! Öğretmenlik Meslek Kanunu değişiyor

Öğretmenlik Meslek Kanunu’na yönelik tepkiler dinmiyor. Eğitim-İş Genel Başkanı Kadem Özbay ve Eğitim-Sen Genel Başkanı Kemal Irmak, Meclis Park'ta yaptıkları açıklamada hazırlanan düzenlemenin öğretmenlerin mesleki güvencelerini tehdit ettiğini vurguladı.

Tasarı komisyonda öğretmenler nöbette! Öğretmenlik Meslek Kanunu değişiyor
Yayınlanma:

ÖZEL HABER: GÜNSU ÖZMEN

Öğretmen sendikaları, Milli Eğitim Bakanlığının hazırladığı ve TBMM Milli Eğitim Komisyonunda görüşülmeye başlanan Öğretmenlik Meslek Kanunu'na tepki gösteriyor.

Eğitim-İş Genel Başkanı Kadem Özbay, yasa tasarısının Milli Eğitim Bakanlığı ve Külliye tarafından hazırlandığını, milletvekillerinin ise sadece onaylama rolü oynadığını belirtti. Meclisteki milletvekillerinin iradesiz ve talimatla hareket ettiğini öne süren Özbay, bu durumun kanunun meşruiyetine gölge düşürdüğünü vurguladı. Özbay, “Bunu destekleyen onaylayan imzalayanlar açısından biz Milli Eğitim Bakanlığı'nın itiraf ettiği üzere külliyede hazırlanmış.” dedi.

adsiz-tasarim-2024-07-04t131808-449.jpgKadem Özbay

“MESLEKSİZLEŞTİRME KANUNUDUR”

Özbay, yasa tasarısının öğretmenlerin lehine hiçbir kazanım getirmediğini, aksine öğretmenleri tehdit eden, disiplin hükümleri ve ilave görevler yükleyen bir yapıda olduğunu söyledi. Bu kanunun, öğretmenlik mesleğini itibarsızlaştırma ve öğretmenlerin mesleki güvencelerini ortadan kaldırma amacını taşıdığını dile getiren Özbay "Genel ruhu koruyacağını görüyoruz. Genel ruhu, bunun bir öğretmenlik meslek kanunu değil, öğretmenliği mesleksizleştirme kanunu olduğudur." şeklinde konuştu. Ayrıca, kanunun Anayasa'ya ve Milli Eğitim Temel Kanunu'na aykırı olduğunu belirten Özbay, öğretmenlerin bu yasaya karşı olduklarını ve desteklemediklerini ifade etti.

‘ÖĞRETMENLER ODASI’NA DAVET

Kanunun öğretmenlere danışılmadan hazırlandığını ve öğretmenlerin görüşlerinin alınmadığını söyleyen Özbay, "Bu kanun üniversiteyi bitirdikten sonra diplomasını eline alsa da 'kimin öğretmen olup olmayacağına biz karar veririz, öğretmen olduysa da burada ne kadar kalacağını biz karar veririz kanunudur' bu kanun" dedi. Meclisteki milletvekillerine seslenen Özbay, öğretmenlerin gerçek sorunlarını ve taleplerini dinlemeleri için öğretmenler odasına davet etti.

“ONLAR AÇISINDAN DOLU BİR KANUN OLACAK”

Eğitim-Sen Genel Başkanı Kemal Irmak da yeni Öğretmenlik Meslek Kanunu'nun Meclis'te komisyona geldiği gün Eğitim-Sen olarak da davet edildiklerini anımsatarak "Cumhur İttifakı dışındaki tüm siyasal partiler ve Eğitim Bir-Sen dışındaki tüm sendikalar bu kanuna karşı, bu kanunu onaylamıyor. Bu kanunun eksikliklerini, yanlışlarını, hatalarını sürekli ifade ediyorlar." dedi.

adsiz-tasarim-2024-07-04t131835-217.jpgKemal Irmak

Komisyon toplantısında yaşanan tartışmalara değinen Irmak, eski Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in başkanlığındaki komisyonun, tüm itirazlara rağmen parmak çoğunluğuyla kanunu geçirme kararlılığında olduğunu vurguladı.

Irmak, "Bu yasalar Eğitim Bir-Sen ile birlikte hazırlanıyor, birlikte tasarlanıyor, birlikte hareket ediliyor ve bizim önümüze geliyor. Biz, bunu söylüyorduk ancak inkar ediyorlardı. Dün bu bir şekilde tescil edilmiş oldu." şeklinde konuştu.

“ELEŞTİRİLER DİKKATE ALINMIYOR”

Yeni yasanın beklentilerini karşılamadığını belirten Irmak, "Bizim umduğumuzu bulabilme şansımız yok. İtirazlarımız laik, demokratik ve bilimsel bir eğitim anlayışı çerçevesinde. Bu yasa içi boş çıkacak, laik eğitimi, laik ve demokratik hakları ortadan kaldıracak." dedi. Irmak, yasanın bu biçimde çıkmasının toplumu olumsuz etkileyeceğini, Eğitim-Sen’in eleştirilerinin dikkate alınmadığını ve sadece formalite icabı dinlendiklerini belirtti. "Eğer yasa bu biçimde çıkarsa onların açısından dolu çıkmış olacak." diyerek sözlerini tamamladı.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.