Üniversite hazırlık kursları cep yakıyor: Fiyatlar 150 bin TL'yi buldu
Üniversite hazırlık kurslarının fiyatları 150 bin TL'ye kadar çıktı! Eğitim İş Genel Başkanı Kadem Özbay, okullardaki eğitimin yetersizliği ve ekonomik krizin eğitimde eşitsizliği artırdığına dikkat çekerek: “Eğitim sisteminin ticarileşmesi, öğretmenlerin kötü koşullarda çalışmasına ve ailelerin ağır mali yüklerle karşılaşmasına yol açıyor.” dedi.
ÖZEL HABER: GAMZE ERDOĞAN
Dershanelerde sunulan üniversite hazırlık kurslarının fiyatları 150 bin TL'ye kadar çıktı. Güncel fiyatlar 100-150 bin TL arasında değişirken, bu durum aileler için ciddi bir mali yük oluşturuyor.
anadolugazete.com.tr olarak Eğitim İş Genel Başkanı Kadem Özbay'a okullarda verilen derslerin neden yeterli olmadığını sorduk.
EĞİTİM SİSTEMİNİN SORUNLARI: OKULLAR YETERLİ GELMİYOR
Eğitim İş Genel Başkanı Kadem Özbay, okullardaki eğitim sisteminin yetersizliğine dikkat çekti.
"Hayatta bir yere girebilme koşulları olarak dershaneler, kurslar ve okul dışı aktiviteler önemli bir yer tutuyor. Çünkü ülkemizde eğitim, artık bir eğitim süreci olmaktan çıktı. Yalnızca sınavlar için yapılır hale geldi." diyen Özbay, okulların adeta sadece geçiş pasaportlarını düzenleyen kurumlar haline geldiğini vurguladı. Bu durum, çocukların geleceğe umutla bakmasını engelliyor ve ailelere de güven vermiyor.
EĞİTİMDE EŞİTSİZLİK VE EKONOMİK KRİZ
Türkiye’de eğitim sistemi, ekonomik krizle birlikte daha da zor bir duruma geldi. Özbay, eğitimde yaşanan eşitsizliğe dikkati çekerek, "OECD ülkeleri arasında eğitimde eşitsizliğin en çok yaşandığı ülke Türkiye. Bu eşitsizlik sıralamasında son sıralardayız." dedi.
Ekonomik kriz, eğitim sisteminin yalnızca sınav odaklı hale gelmesi ve çocuğun diğer yeteneklerinin göz ardı edilmesiyle birlikte, çok az sayıda çocuğun bu sistemden çıkıp meslek sahibi olabilmesini daha da zorlaştırdı.
"EĞİTİM VE TİCARET YAN YANA GELMEMELİ"
Özbay’a göre, eğitim ve ticaret yan yana gelmemesi gereken kavramlar. "Eğitim ve ticaret yan yana geldiğinde, birisi daha ucuz, birisi daha pahalı olur. Çünkü okullar ve kurslar ticari kurum haline dönüştüğünde, kar-zarar mantığı devreye girer." diyen Özbay, öğrencilerin müşteri, öğretmenlerin ise teknik eleman haline dönüştüğünü belirtti. Bu dönüşüm, aynı zamanda öğretmenlerin düşük maliyetle çalıştırılmasına neden oluyor.
Özel okul fiyatları 2024 yılında ne kadar oldu? Ankara'da son durum....
ÖZEL OKULLARDA ÖĞRETMENLERİN DURUMU
Özel okullarda eğitim ücretleri oldukça yüksek olmasına rağmen, öğretmenler kötü koşullarda çalışmaya devam ediyor. Eğitim İş Genel Başkanı Kadem Özbay, "Bu tür kurumların elektrik, kira gibi giderlerinden tasarruf etme imkanları sınırlı olduğundan, ilk kısılan yer öğretmenin emeği olur. Özel okullar ve kurs merkezleri eğitim yerine başka alanlara yatırım yapıyor." dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.