Çocuğunuza okulun 'güvenli bir yer' olduğunu hissettirin

Uzman Psikolog Seren Kızılkaya ve rehberlik öğretmenlerinden okul başlangıcında çocukların uyum sürecine dair önerilerde bulundu.

Çocuğunuza okulun 'güvenli bir yer' olduğunu hissettirin
Yayınlanma:

Yaz tatilinin ardından okulların açılmasına sayılı günler kala, çocuklar ve aileler için okula başlama süreci heyecan verici olduğu kadar bazı kaygılar da taşıyabilir. Uzman Psikolog Seren Kızılkaya çocukların okula uyum sürecini kolaylaştıracak önerilerde bulundu.

“EBEVEYNLERİN DUYGUSAL HAZIRLIĞI KRİTİK”

Uzm. Psk. Seren Kızılkaya, ebeveynlerin bu dönemde duygusal olarak hazırlıklı olmaları gerektiğini belirterek, “Ebeveynler, çocuklarının okula başlaması konusunda yoğun duygular yaşayabilirler. Bu sürecin doğal bir gelişim aşaması olduğunu unutmadan aşırı duyguları kontrol altında tutmaları çocukların daha sakin olmalarına yardımcı olabilir” dedi.

“OKULUN GÜVENLİ BİR YER OLDUĞUNU HİSSETTİRİN”

Kızılkaya, ebeveynlerin çocuklarına okulun güvenli bir yer olduğunu hissettirmelerinin önemine vurgu yaptı. "Okullar açılmadan önce çocuklarla birlikte okulu ziyaret etmek ve okulun tanıdık bir yer olduğunu göstermek önemlidir. Ayrıca, öğretmenle tanıştırmak da çocuğun okula alışma sürecini kolaylaştırabilir" şeklinde konuştu.

“MERAK UYANDIRICI VE OLUMLU BİR YAKLAŞIM SERGİLEYİN”

Çocukların okul adaptasyonunu desteklemek için çeşitli önerilerde bulunan Kızılkaya, “Okula başlamadan önce öykü kitapları ile destek olunabilir. Ebeveynler, kendi olumlu okul anılarını çocuklarıyla paylaşarak rol model olabilir. Çocukların sorularına sabırlı ve anlaşılır cevaplar vermek, okula ve öğretmenlere duyulan güveni hissettirmek, okulla ilgili merak uyandıran ögeleri çocukla birlikte hayal etmek adaptasyon sürecini kolaylaştırır” dedi.

“EBEVEYN VE ÖĞRETMEN İŞ BİRLİĞİ ÖNEMLİ”

Okul Öncesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Birimi öğretmenleri, çocukların okul adaptasyon sürecinde okul, öğretmen ve aile iletişiminin kritik olduğunu belirtti. Uzman öğretmenler, her çocuğun bu süreçte bireysel farklılıklar gösterebileceğini vurgulayarak, “Her çocuğun özel ve biricik olduğunu bilerek, her birinin uyum sürecinin farklı olabileceğini unutmamalıyız” dedi.

“KADEMELİ AYRILMA VE GÜVENİN KORUNMASI”

Psikolog ve Özel Eğitim Uzmanı Özlem Akşit, öğretmenlerin çocuğun anne babadan kademeli olarak ayrılmasına esnek yaklaşmaları gerektiğini ifade etti. “Çocuğun ebeveynlerinden uzak kalacağı süreyi yavaşça artırmak, kendini daha güvende hissetmesini sağlar” diyen Akşit, ebeveynlere de önemli bir öneride bulundu: “Sizin kararlı ve net duruşunuz çocuğunuzun bu süreci kabullenmesine yardımcı olacaktır. Okuldan çocuğunuzu, söz verdiğiniz veya belirtilen saatte almak, güvenini sarsmamak için önemlidir.”

Kaynak:İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.