10 ayda 1352 şirket konkordato başvurusu yaptı

Ekonomik kriz ve finansman sıkıntıları nedeniyle Türkiye'de konkordato başvuruları artış gösterdi.

10 ayda 1352 şirket konkordato başvurusu yaptı
Yayınlanma:

Yılın ilk 10 ayında, konkordato geçici mühlet kararı verilen dosya sayısı 1352'ye ulaşarak, 2021, 2022 ve 2023 yıllarının toplam başvurularına (1374 dosya) neredeyse yetişti. Ekim ayında 20 şirket için iflas kararı verilirken, bu sayı 10 aylık dönemde toplamda 96 oldu.

Konkordato sürecinde ocak-ekim döneminde 557 dosya için kesin mühlet kararı verildi, 512 başvuru ise reddedildi. Ekim ayında ise kesin mühlet kararı verilen dosya sayısı 110, reddedilen dosya sayısı 86 olarak kayıtlara geçti.

Konkordato, borçlarını vadesinde ödeyemeyen şirketlerin borçlarını yeniden yapılandırma talebiyle mahkemeye başvurarak iflastan korunma yöntemi olarak biliniyor. Süreçte, borçlu şirket Asliye Ticaret Mahkemesi'ne başvuru yapıyor ve belirli belgeler sunuyor. Süreç dört ana aşamadan oluşuyor: Geçici mühlet, kesin mühlet, alacaklıların toplanması ve mahkemenin konkordato tasdiki. Konkordato sürecinin tamamlanması için alacaklıların en az yarısının bu planı kabul etmesi gerekiyor.

Başvuru sürecinin başlamasıyla borçlu şirketin bazı faaliyetlerine kısıtlama getiriliyor; maaş ödemeleri Ücret Garanti Fonu üzerinden yapılabiliyor. Konkordato süreci, en fazla 23 ay sürebiliyor ve plan kapsamında borçlar ödenerek şirketin mali durumunun düzeltilmesi amaçlanıyor.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.