ABD rakamları açıkladı altın yükselişe geçti!

ABD'de Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), haziran ayında aylık bazda yüzde 0,1 azalırken, yıllık bazda yüzde 3 artış göstererek piyasa beklentilerinin altında kaldı. ABD Çalışma Bakanlığı tarafından açıklanan verilere göre, Amerikalı tüketicilerin yaşam maliyeti, mayıs 2020'den bu yana ilk kez düşüş kaydetti.

ABD rakamları açıkladı altın yükselişe geçti!
Yayınlanma:

ABD'de Haziran ayında TÜFE, bir önceki aya kıyasla yüzde 0,1 azaldı. Piyasa beklentisi, TÜFE'nin aylık bazda yüzde 0,1 artması yönündeydi. Ancak, Mayıs ayında değişim göstermeyen TÜFE, Haziran ayında sürpriz bir şekilde düştü.

YILLIK ENFLASYON SON BİR YILIN EN DÜŞÜK SEVİYESİNDE

Yıllık bazda TÜFE, Haziran ayında yüzde 3 artış gösterdi. Bu artış, piyasa beklentisi olan yüzde 3,1'in altında kaldı ve Haziran 2023'ten bu yana en düşük artış olarak kaydedildi. Mayıs ayında yıllık enflasyon yüzde 3,3 seviyesindeydi.

BENZİN VE BARINMA FİYATLARI

Haziran ayında benzin fiyatları aylık bazda yüzde 3,8 ve yıllık bazda yüzde 2,5 azalırken, barınma fiyatlarındaki artış bu düşüşü dengeledi. Barınma fiyatları, aynı dönemde aylık yüzde 0,2 ve yıllık yüzde 5,2'lik artış kaydetti. Gıda fiyatları ise Haziran ayında aylık yüzde 0,2 ve yıllık yüzde 2,2 oranında arttı.

ÇEKİRDEK ENFLASYON DA BEKLENTİLERİN ALTINDA

Değişken enerji ve gıda fiyatlarını içermeyen çekirdek TÜFE, Haziran ayında aylık bazda yüzde 0,1 ve yıllık bazda yüzde 3,3 arttı. Çekirdek enflasyon, yıllık bazda Nisan 2021'den bu yana en düşük seviyesini kaydetti. Piyasa beklentileri, çekirdek TÜFE'nin bu dönemde aylık yüzde 0,2 ve yıllık yüzde 3,4 artması yönündeydi. Mayıs ayında çekirdek enflasyon aylık yüzde 0,2 ve yıllık yüzde 3,4 olarak gerçekleşmişti.

ALTIN FİYATLARINDA YÜKSELİŞ

Beklentilerin altında kalan enflasyon verileri sonrası altın fiyatları yükselişe geçti. Ons altın yüzde 1,30 artışla 2.401 dolar civarına yükseldi. Gram ve çeyrek altın fiyatları da ons altının yükselişinden destek buldu. Gram altın 2.537 Türk Lirası, çeyrek altın ise 4.155 Türk Lirası seviyesinde işlem gördü.

ABD'de haziran ayında enflasyon yıllık bazda yüzde 3 ile beklentilerin altında açıklandı. Aylık enflasyon ise yüzde eksi 0,1 olarak kaydedildi. Ekonomistler, yıllık enflasyonun yüzde 3,1, aylık enflasyonun ise yüzde 0,1 olarak gerçekleşmesini bekliyordu.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.