Bakan Mehmet Şimşek'ten yeni vergi paketi değerlendirmesi: Vergilendirilmemiş alan kalmayacak!
Bugün saat 12:00’de, vergi kanunları ile bazı kanunlarda değişiklik yapılmasını içeren 53 maddelik yeni vergi paketi TBMM Başkanlığı'na sunuldu. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, paketin ayrıntılarına dair önemli açıklamalarda bulundu.
Bakan Şimşek, yeni vergi paketinin “Çok kazanandan çok, az kazanandan az vergi alınması” ilkesi doğrultusunda hazırlandığını belirtti. Şimşek, “Dar gelirli vatandaşa yönelik hükümler içermeyen bu taslak, vergi adaletini sağlamak ve kayıt dışılığı önlemek amacıyla hazırlandı” dedi.
KAYIT DIŞILIKLA MÜCADELE VE VERGİ UYUMUNU ARTIRMA
Yeni vergi düzenlemelerinin kayıt dışılığı önlemeyi ve vergi uyumunu artırmayı hedeflediğini belirten Şimşek, “Türkiye'de vergilendirilmemiş alan bırakmamak için çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Bu yolla mali disiplini güçlendirecek adımlar atacağız” ifadelerini kullandı.
ÇOK ULUSLU ŞİRKETLERE ASGARİ KURUMLAR VERGİSİ
Paket, yıllık konsolide hasılatı 750 milyon euro eşiğini aşan çok uluslu şirketler için yeni bir vergileme sistemi öngörüyor. Bu şirketlerin düşük vergileme yapılan ülkelerdeki şube ve iştirakleri, asgari yüzde 15 kurumlar vergisine tabi tutulacak. Bu düzenleme, OECD kurallarına uyumlu olarak hazırlandı ve çok uluslu şirketlerin kazançlarının her durumda yüzde 15 vergi yükü taşımasını amaçlıyor.
KURUMLAR VERGİSİ VE YENİ DÜZENLEMELER
Şimşek, kurumlar vergisi mükelleflerinin hesaplayacakları vergiyi, beyan ettikleri kazancın indirim ve istisnalar düşülmeden önceki tutarının yüzde 10’undan aşağı olamayacak şekilde düzenlediklerini belirtti. Yeni işe başlayanlar için ilk 3 yıl asgari vergi alınmayacak ve mevcut yatırım teşvik belgesi olan mükelleflerin hakları korunacak.
YAP-İŞLET-DEVRET MODELİNE VERGİ ARTIŞI
Bakan Şimşek, yap-işlet-devret modeli ile kamu işbirliği projeleri kapsamında faaliyet gösteren kurumların kazançlarına uygulanan kurumlar vergisi oranının yüzde 25’ten yüzde 30’a çıkarılacağını belirtti.
SERBEST BÖLGELERDE VERGİ İSTİSNASINA SINIRLAMA
Mevcut uygulamada serbest bölgelerdeki üretim faaliyetlerinden elde edilen kazançların tamamı vergiden istisna tutulurken, yeni düzenleme ile bu istisna sadece ihracat gelirleri ile sınırlandırılacak.
VERGİ GÜVENLİĞİ VE KESİNTİLER
Ticari kazanç elde eden gelir vergisi mükellefleri ile kurumlar vergisi mükelleflerine yapılan bazı ödemelere gelir ve kurumlar vergisi kesintisi getirilecek. Ayrıca, serbest meslek kazancı ve ticari kazanç yönünden gelir vergisi mükelleflerinin yılın belirli zamanlarında hasılatları tespit edilecek ve beyanları ile tespit edilen hasılatları arasında uyumsuzluk olanlar izaha davet edilecek.
CEZALARDA ETKİNLİK ARTIYOR
Yeni vergi düzenlemeleri kapsamında usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezaları artırılacak. Başkasına ait pos cihazı veya IBAN kullanımı gibi faaliyetlerde ağır cezalar uygulanacak. Kayıt dışı faaliyetlerde bulunanlara vergi ziyaı cezası artırımlı olarak kesilecek. Ayrıca, kaçakçılık cezası olmadığı sürece uzlaşma istenemeyecek.
Kaynak:Haber Merkezi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.