Çekirdeksiz kuru üzüm sezonu 490 milyon dolar ihracatla tamamlandı

Türkiye, çekirdeksiz kuru üzümdeki dünya liderliğini 2023/24 sezonunda da sürdürdü ve 490 milyon dolarlık ihracatla sezonu kapattı. Bu, bir önceki sezonun 439 milyon dolar olan döviz gelirine kıyasla yüzde 11'lik bir artışı temsil ediyor. Ancak, ihracat miktarında yüzde 20’lik bir düşüş gözlendi.

Çekirdeksiz kuru üzüm sezonu 490 milyon dolar ihracatla tamamlandı
Yayınlanma:

Çekirdeksiz kuru üzüm ihracatı 259 bin tondan 207 bin tona geriledi. Bu azalmanın temel nedenlerinden biri olarak çekirdeksiz kuru üzüm rekoltesindeki düşüş gösterildi. 2023/24 sezonundaki 207 bin tonluk ihracat, son sekiz yılın en düşük seviyesi olarak kayıtlara geçti.

kuruuzum-elbis.jpg

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ ETKİLİ OLDU

Ege İhracatçı Birlikleri Sürdürülebilirlik ve Organik Ürünler Koordinatörü ve Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Ali Işık, rekolte düşüşünün iklim değişikliği kaynaklı olduğunu belirtti. Işık, 2023/24 sezonunda çekirdeksiz kuru üzüm rekoltesinin uzun yıllar ortalamasının 100 bin ton altında kaldığını ve 2024/25 sezonunda da benzer bir durumun yaşanabileceğini vurguladı.

SAĞLIK AÇISINDAN ÇOK FAYDALI

Çekirdeksiz kuru üzüm, Dünya Sağlık Örgütü tarafından sağlıklı gıdalar listesinde yer alıyor ve kansızlık, enerji seviyesi, kalp sağlığı, sindirim ve diş sağlığı gibi birçok faydası bulunuyor. Türkiye'nin Manisa-İzmir-Denizli üçgeninde dünyanın en kaliteli çekirdeksiz kuru üzümlerinin yetiştirildiğini belirten Işık, üreticilerin bağlarına büyük özen gösterdiğini ve ihracatçılardan da Türk üzümünü dünya genelinde daha fazla pazara sunmaları için çaba gösterdiklerini ifade etti. Işık, 2024/25 sezonunda ihracat hedeflerinin 500 milyon dolar olduğunu söyledi.

kuruuzum-elbis-2.jpg

AVRUPA PAZARINDA DOMİNASYON

Çekirdeksiz kuru üzüm ihracatının yüzde 78’i Avrupa ülkelerine yapıldı. Avrupa Birliği ülkeleri, 384 milyon dolarlık Türk üzümü talebiyle lider konumunu sürdürdü. AB’ye yapılan ihracat, 2022/23 sezonundaki 342 milyon dolardan yüzde 12,2 artışla 384 milyon dolara yükseldi. Avrupa dışındaki önemli pazarlar arasında Uzakdoğu ve Güneydoğu Asya ülkeleri yer aldı; bu bölgelere yapılan ihracat, yüzde 27 artışla 49 milyon dolardan 63 milyon dolara çıktı. Amerika kıtasına 21 milyon dolarlık ve Afrika ülkelerine 2,4 milyon dolarlık çekirdeksiz kuru üzüm ihracatı gerçekleştirildi.

Türkiye, 2023/24 sezonunda 89 ülkeye çekirdeksiz kuru üzüm ihraç ederken, İngiltere 123 milyon dolarlık talebiyle en büyük pazar olarak öne çıktı. Hollanda 64 milyon dolarlık, Almanya ise 50 milyon dolarlık ithalatıyla sırasıyla ikinci ve üçüncü büyük pazarlar oldu. Ayrıca, Avustralya, Japonya ve Kanada da sırasıyla 26,5 milyon dolar, 25 milyon dolar ve 18 milyon dolarlık talepleriyle dikkat çeken pazarlar arasında yer aldı.

Kaynak:İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.