Dolar durulmuyor: Bir rekor daha geldi!

23 Ağustos 2024 Cuma günü döviz piyasalarında dalgalanmalar hız kesmeden devam ederken, dolar/TL kuru yeni bir rekor seviyeye ulaştı.

Dolar durulmuyor: Bir rekor daha geldi!
Yayınlanma:

Piyasalarda yaşanan bu gelişme, Türkiye ekonomisindeki kırılganlığı bir kez daha gözler önüne serdi. Dolar/TL kuru, 34.00150 seviyesine yükselerek tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü ve haftalık bazda yüzde 1'in üzerinde bir artış kaydetti.

DÖVİZ TALEBİNDE ARTIŞ SÜRÜYOR

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), döviz kurlarındaki bu yükselişin nedenlerine dair yaptığı açıklamada, artan döviz talebine dikkat çekti. TCMB, döviz mevduat taleplerindeki artışın özellikle cari fazla ve Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarından çıkışlardan kaynaklandığını belirtti. Dün açıklanan verilere göre, bireylerin döviz hesapları 1 milyar 182,40 milyon dolar artış gösterirken, KKM hesapları da 49,7 milyar dolara geriledi.

Bu gelişmeler, yatırımcıların döviz talebini artırmasına yol açarken, Türk Lirası üzerindeki baskıyı da artırıyor. Merkez Bankası'nın aldığı önlemler ve piyasalara yaptığı müdahalelere rağmen, döviz kurlarındaki dalgalanma kontrol altına alınabilmiş değil.

KÜRESEL PİYASALAR FED BAŞKANI POWELL'I BEKLİYOR

Küresel piyasalarda ise gözler ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell'ın Jackson Hole toplantısında yapacağı konuşmaya çevrildi. Piyasa oyuncuları, Powell'ın yapacağı açıklamalarda eylül ayında olası bir faiz indirimi sinyali vermesini bekliyor. Eğer Powell, güvercin tonda açıklamalar yaparsa, doların küresel piyasalarda değer kaybetmesi ve gelişen ülke para birimlerinin bir nebze rahatlaması mümkün olabilir. Ancak şu an için belirsizlikler, döviz kurlarındaki volatilitenin devam edeceğini gösteriyor.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.