Gelir İdaresi açıkladı! Elektronik ortamdaki işlemlerden ücret alınacak mı?

Son günlerde bazı basın organlarında ve sosyal medyada yer alan iddialar, Dijital Vergi Dairesi ve e-Devlet üzerinden yapılan işlemlerin ücrete tabi olacağı yönünde endişeler yarattı. GİB, mükelleflerin işlemleri ücretsiz kalacağını belirterek iddiaların gerçeği yansıtmadığını belirtti.

Gelir İdaresi açıkladı! Elektronik ortamdaki işlemlerden ücret alınacak mı?
Yayınlanma:

İddialara göre, vergi mükellefiyeti, vergi levhası sorgulama ve doğrulama gibi işlemler için ücret alınacağı, hatta mükelleflerin ücretsiz olarak aldıkları "vergi borcu yoktur" yazısından dahi ücret talep edileceği ileri sürüldü. Ancak GİB, bu iddiaların tamamen asılsız olduğunu belirterek kamuoyuna önemli bir açıklama yaptı.

"BU İDDİALAR GERÇEK DIŞI"

GİB, söz konusu iddiaların gerçeği yansıtmadığını vurguladı. Yapılan açıklamada, Vergi Usul Kanunu ve ilgili mevzuat kapsamında, sadece üçüncü kişilerle yapılan veri paylaşımlarında katılma payı alınmasının öngörüldüğü belirtildi. Kamu idareleri dışındaki kamu kurumları, kuruluşlar ve tüzel kişilerle yapılan bu paylaşımlardan sorgu veya dönen kayıt başına en az 25 kuruş katılma payı alınacağı hatırlatıldı. Ancak, bireysel mükelleflerle herhangi bir ücret alınması söz konusu değil.

MÜKELLEFLERİN İŞLEMLERİ ÜCRETSİZ KALACAK

Açıklamada, mükelleflerin ve mali müşavirlerin Dijital Vergi Dairesi, İnternet ve İnteraktif vergi daireleri, Elektronik Beyanname Uygulaması gibi platformlar üzerinden vergi kimlik numarası ve vergi levhası sorgulama, doğrulama, beyanname gönderme, vergi bilgileri sorgulama gibi işlemleri ücretsiz olarak yapmaya devam edecekleri vurgulandı. GİB, bu işlemler için gelecekte de ilave bir ücret alınmayacağını belirtti.

KURUMLARIN ELEKTRONİK ENTEGRASYON TALEPLERİ

GİB, katılma payı alınmasını öngören düzenlemenin amacını da detaylandırdı. Açıklamada, bankalar, finans kuruluşları, elektronik ticaret aracı hizmet sağlayıcıları gibi kurumların, vergi mükellefiyeti ve diğer bilgileri elektronik ortamda hızlı ve etkin bir şekilde teyit etmek için elektronik entegrasyon taleplerinde bulunduğu belirtildi. Bu süreçlerin geliştirilmesi ve sürekli hizmet verebilir durumda kalmasının sağlanması amacıyla bu kurumlarla yapılan bilgi paylaşımlarından katılma payı alınmasının öngörüldüğü ifade edildi.

GERÇEĞİ YANSITMAYAN HABERLER

GİB, kamuoyunda yanlış anlamalara yol açan ve asılsız iddiaları içeren haberlerin gerçeği yansıtmadığını belirtti. Kurumların kendi talepleri doğrultusunda gerçekleştirilen bu elektronik bilgi paylaşımının, mükellef ya da mali müşavirlerin ücretsiz olarak yaptığı işlemleri etkilemeyeceği ve bu işlemlerin eskisi gibi ücretsiz kalacağı bir kez daha vurgulandı (HABER7)

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.