Ömer Fethi Gürer: Sanayi kuruluşları sağlam bölgelere taşınmalı, deprem olursa ekonomi çöker

Tarım konusundaki çalışmalarıyla tanınan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ülke genelinde deprem riski yüksek bölgelerde yoğunlaşan sanayi tesislerinin kademeli olarak riski düşük bölgelere taşınmasını önerdi.

Ömer Fethi Gürer: Sanayi kuruluşları sağlam bölgelere taşınmalı, deprem olursa ekonomi çöker
Yayınlanma:
Güncelleme:

Dünyada gelişen ülkelerin endüstri 5.0'a geçtiğine dikkat çeken Ömer Fethi Gürer, ülkemiz endüstri 3,5’ten 4'e doğru geçerken yeni yatırımların deprem riski olan bölgelerde yapılmaması ve kademeli olarak sanayi riski düşük bölgelere taşınmasının sağlanması gerektiğini açıkladı.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, sanayi tesislerinin depreme dayanaklı olması gerektiğini anlatarak, "Ancak unutulmamalıdır ki bu tesis çalışanları konutlarından oluşan yan sanayi kadar aynı düzlemde depreme dayanaklı yapılar yanında afet anında alt yapının durumu da bir o kadar önemlidir. Gelişen kentlerde yığılmalar bu kentleri dönüştürülmesi halinde dahi sorunun çözülmesi olası kılmamaktadır." dedi.

Ülke sanayi bölümleri içerisinde en yüksek paya sahip iller şöyle:

Gıda sanayii: İstanbul (yüzde 9), İzmir (yüzde 8.8), Bursa (yüzde 5.4),Konya (yüzde 5,4) ve Balıkesir (yüzde 5,3)

Ana Metal: Kocaeli (yüzde 21,7), Hatay (yüzde10,4), İzmir (yüzde 10),Bursa (yüzde7), Zonguldak (yüzde 6,1)

Motorlu kara taşıtları: Bursa (yüzde 30,2), Kocaeli (yüzde 28,4),Sakarya (yüzde 12,3) Aksaray (yüzde 5,6), İzmir (yüzde 3,9)Tekstil: Gaziantep (yüzde 20,4), Bursa (yüzde 15,3), İstanbul (yüzde 11,3), Tekirdağ (yüzde 11,2), Kahramanmaraş (yüzde 7,8)Fabrikasyon metal: İstanbul (yüzde17,8), Kocaeli (yüzde 13,3), Ankara (yüzde 11), Bursa (yüzde 8,6), Manisa (yüzde 6,4 Kimyasal ürünler: Kocaeli (yüzde 17,9) İzmir (yüzde 15,4), İstanbul (yüzde 14,3) Tekirdağ (yüzde 7,5), Adana (yüzde 7,1)

"SORUNU SAPTAYARAK ÇÖZÜMCÜ YAKLAŞIM ÜRETİLMELİ"

Farklı sanayi yatırımlarının daha düşük risk taşıyan illere taşınmasının sorunu yönetilir kılacağını kaydeden Gürer, "Günümüzde hammadde, ulaşım sorunu gibi geçmişe göre sorun süreçler yönetilebilir noktadadır. Bu bağlamda kaderci bir yaklaşım yerine sorunu saptayarak çözümcü bir yaklaşım üretilmelidir." ifadesini kullandı.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.