İkinci el arabada tuzak: Dolandırıcıların "sazan sarmalı" yöntemine dikkat!

Dolandırıcıların ikinci el araç piyasasını hedef almasıyla birlikte mağduriyetler arttı. "Sazan sarmalı" yöntemiyle vatandaşları mağdur eden dolandırıcılara karşı uyarı geldi. Peki, sazan sarmalı nedir? İşte dolandırıcıların yöntemi...

İkinci el arabada tuzak: Dolandırıcıların "sazan sarmalı" yöntemine dikkat!
Yayınlanma:

DERLEME HABER: BERAT TEMİZ

İkinci el araç piyasasındaki dolandırıcılık yöntemleri gündem olmaya devam ediyor. İkinci el piyasasını hedef haline getiren dolandırıcılar, araç almak ve satmak isteyen vatandaşlar mağdur etmeye başladı. Son dönemde "Sazan sarmalı" yöntemiyle yapılan dolandırıcılıkların artması "Nedir bu sazan sarmalı yöntemi?" sorusunu akıllara getirdi. İşte sazan sarmalı yöntemi ve dikkat edilmesi gerekenler...

noter.jpg

SAZAN SARMALI YÖNTEMİ NEDİR?

"Sazan sarmalı" yönteminde dolandırıcılar, internette paylaşılan bir ilan için araç sahibiyle iletişime geçiyor. Arabayı beğendiğini ve satın almak istediğini söyleyerek ilanı kaldırtıyor. Araç sahibinin ilanı kaldırmasının ardından dolandırıcılar harekete geçiyor. Dolandırıcılar, aynı aracı kendi aracıymış gibi uygun fiyatla yeniden ilana koyuyor.

Uygun fiyatlı olması nedeniyle araca hemen müşteri bulabilen dolandırıcılar, alıcıyla satış için anlaşıyor. Tuzağın anlaşılmaması için dolandırıcılar, satıcıya aracı bir akrabasının alacağını, alıcıya ise aracı akrabasının teslim edeceğini söylüyor. Ayrıca aracı alacak kişi, dolandırıcılar tarafından ödenecek tutarı söylememesi için tembihleniyor ve parayı kendisine yatırmasını söylüyor.

Planı ilerleten dolandırıcılar, aracın gerçek sahibi ve sahte ilan üzerinden anlaştıkları alıcıyı buluşturuyor. Oyundan habersiz iki mağdur, devir işlemleri için noterde bir araya geliyor. Alıcı, parayı dolandırıcının hesabına gönderiyor. Satıcı ise paranın kendisine gelmediğini söyleyerek aracı satmıyor. Tarafların dolandırıcıya ulaşamaması üzerine oyun deşifre oluyor ve "Sazan sarmalı" denilen bu yöntemle vatandaşlar mağdur ediliyor.

noter1.jpg

ARAÇ SATIN ALIRKEN BUNLARA DİKKAT

İkinci el araç satın alacak vatandaşların dikkat etmesi gereken bazı noktalar bulunuyor. Alıcılar, araç kimin adına satın alınacaksa paranın tamamı da o kişi tarafından ödenmeli. Para gönderilirken, açıklama kısmına aracın plaka bilgisi de yazılmalı.

Dikkat edilmesi gereken bir diğer husus, satın alınacak araç şase numarasından da kontrol edilmeli. Satıcılar ise aracı almaya farklı kişinin gelmesini veya paranın başkası tarafından gönderilmesini kabul etmemeli.

GÜVENLİ ÖDEME SİSTEMİ BAŞLIYOR

İkinci el araç piyasasındaki mağduriyetleri engellemek için harekete geçen Ticaret Bakanlığı, Güvenli Ödeme Sistemi'nin 27 Eylül'den itibaren zorunlu hale geleceğini açıkladı.

Yeni sistemde satıcı tarafından güvenli ödeme süreci başlatılacak. Alıcı, notere gitmeden önce referans numarası ile parayı aracı kuruluşa yatıracak. Araç satışının onaylanmasının ardından güvenli hesapta bulunan para satıcının hesabına geçecek. Böylece ikinci el araç piyasasındaki alım satım işlemleri güvence altına alınmış olacak.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.