İkinci el araç fiyatlarında düşüş devam eder mi?

İkinci el otomobil piyasasında durgunluk devam ediyor. Son dönemde kredi faizlerinin yüksek olması ikinci el otomobil piyasasını olumsuz etkiledi. İkinci el araç fiyatlarında düşüş devam eder mi? İşte detaylar...

İkinci el araç fiyatlarında düşüş devam eder mi?
Yayınlanma:

ÖZEL HABER: ESRA SARI

COVİD-19 salgın (pandemi) sürecinde yaşanan arz ve talep dengesizlikleri, ikinci el otomobil fiyatlarının artmasına neden oldu. Pandemi sürecinde ikinci el otomobile talep arttı. Artan talep nedeniyle ikinci el araçların fiyatı yükseldi. Bu durumun en temel sebebi pandemi nedeniyle üretimdeki aksamalar ve mikroçip kıtlığı gibi nedenlerle yeni araçların daha az bulunabilir olmasından kaynaklandı. Pandemi sürecinden sonra ikinci el otomobil piyasasında durgunluk yaşanmaya başlandı. Son aylarda da İkinci el araba fiyatlarındaki düşüş dikkat çekici boyutlara ulaştı.

İKİNCİ EL ARAÇ FİYATLARINDA DÜŞÜŞ DEVAM EDİYOR

İkinci el otomobil piyasasında durgunluk devam ediyor. Son dönemde kredi faizlerinin yüksek olması ikinci el otomobil piyasasını olumsuz etkilemişti. İkinci el otomobil piyasasında durgunluk sürerken, bayilerin sıfır araçlar için düzenlediği çeşitli kampanyalar piyasanın durgunlaşmasına neden oldu.

Ancak ikinci el arabaların ilan verileri üzerinden yapılan bir araştırmaya göre haziran ayında ikinci el araç fiyatları enflasyondan arındırılmış reel bazda yılın en düşük seviyesini gördü.

Haziran ayında, ikinci el araç fiyatlarında aylık bazda yüzde 1,8 oranında bir düşüş yaşandı. Ocak-Haziran döneminde ise reel fiyatlarda yüzde 13,4’lük bir gerileme yaşandı. Bu düşüş, araç piyasasında dikkat çeken bir gelişme oldu.

İKİNCİ EL PİYASASINDA EN ÇOK TERCİH EDİLEN OTOMOBİLLER?

Fiat Egea, Renault Megane gibi modellerin gerek sıfır gerekse ikinci el piyasasında en çok tercih edilen otomobiller olarak ilk sıralarda yer aldığını görüyoruz. Yine Renault Clio, Toyota Corolla ve Çin Menşeli Chery’nin modelleri en çok satılan otomobiller arasında.

İkinci el otomobil alım satımı, çoğunlukla internet üzerinden gerçekleşiyor. Bu süreç, otomobil alıcıları ve satıcıları için daha erişilebilir ve şeffaf bir hale getiriyor. Çeşitli platformlar üzerinden araçların fiyatları ve özellikleri kolayca karşılaştırılabiliyor.

İkinci el otomobil satan internet siteleri incelendiğinde, temiz ve kullanılabilecek ikinci otomobillerin fiyatının ortalama 600 bin lira olduğu gözlemlendi.

 Editör
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.