Kapıdan satışlarda tüketicilere müjde: Cayma hakkı kolaylaşıyor!

Ticaret Bakanlığı, tüketicilerin iş yeri dışında yapılan satışlarda haklarını daha etkin bir şekilde kullanabilmeleri için yeni bir düzenleme getirdi. Resmi Gazete'de yayımlanan "İş Yeri Dışında Kurulan Sözleşmeler Yönetmeliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" ile tüketicilerin ekonomik menfaatlerini koruyacak önemli adımlar atıldı.

Kapıdan satışlarda tüketicilere müjde: Cayma hakkı kolaylaşıyor!
Yayınlanma:

Yeni düzenleme ile tüketicilerin cayma hakkını kullanması artık çok daha kolay hale geliyor. Satıcı ve sağlayıcıların önceden oluşturacakları sistemler üzerinden kısa mesaj, elektronik posta gibi yöntemlerle cayma hakkı kullanılabilecek. Böylece tüketiciler, satın aldıkları ürün veya hizmetlerden memnun kalmadıklarında bu haklarını hızlı ve pratik bir şekilde devreye sokabilecekler.

ZORUNLU SÖZLEŞME İÇERİĞİ GENİŞLETİLDİ

Düzenlemeyle birlikte, iş yeri dışında satış yapan satıcı ve sağlayıcılar için ek yükümlülükler getirildi. Sözleşmelerde, tüketicinin satıcı ve sağlayıcıya kolayca ulaşabilmesini sağlayacak ilave iletişim bilgilerinin yer alması zorunlu hale getirildi. Bu sayede, tüketicilerin haklarını kullanırken karşılaştıkları iletişim sorunlarının önüne geçilmesi hedefleniyor.

TÜKETİCİYE EL YAZISI İLE BİLGİLENDİRME ZORUNLULUĞU

Yeni yönetmelikte, cayma hakkı kullanımına ilişkin detaylı bilgilerin tüketiciye el yazısı ile yazdırılması şartı getirildi. Yeni düzenleme tüketicilerin yanlış bilgilendirilmesini ve aldatılmasını önlemek amacıyla hayata geçirildi. Tüketici, cayma hakkını kullanırken tüm detayları açık bir şekilde öğrenebilecek.

YETKİ BELGESİ BAŞVURU ŞARTLARI SIKILAŞTIRILDI

Ticaret Bakanlığı’nın yaptığı bir diğer önemli değişiklik ise yetki belgesi başvuru şartlarına yönelik oldu. Yetki belgesi almak ve yenilemek isteyen satıcı ve sağlayıcılar için daha sıkı kurallar getirildi. Yönetmeliğe aykırı uygulamalar tespit edildiğinde yetki belgelerinin iptal edilmesi süreci de kolaylaştırıldı.

2025’TE YÜRÜRLÜĞE GİRECEK

Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan bu önemli düzenlemeler, 1 Ocak 2025 tarihinde yürürlüğe girecek. Tüketicileri koruma amaçlı bu adımlar, kapıdan satışlarda karşılaşılan sorunları minimize etmeyi ve tüketicilere daha güvenli bir alışveriş deneyimi sunmayı amaçlıyor (Haber7)

EKONOMİ HABERLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.