'Kiralar için tavan ve taban fiyat uygulaması etirilsin'
Artan enflasyon ve hayat pahalılığı, vatandaşların barınma sorunlarını da beraberinde getiriyor. Sektör temsilcileri, fahiş kira artışlarının önüne geçmek için her semte özel tavan ve taban fiyatların belirlenmesi gerektiğini savunuyor.
Bu uygulamanın enflasyonu da hızla düşüreceği düşünülüyor.
KİRA ARTIŞLARINA KARŞI ÖNLEM ÖNERİSİ
Ülkemizde son yıllarda hızla artan kira fiyatları, vatandaşları zor durumda bırakıyor. Uzmanlar, bu sorunun çözümü için her semte özel tavan ve taban fiyat uygulamasının hayata geçirilmesi gerektiğini belirtiyor. Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası (ATEM) Başkanı Hakan Akçam, Almanya'da uygulanan kira endeksi modelinin örnek alınabileceğini ifade etti. Bu model, kira artışlarını sınırlarken, kiraların bölgedeki diğer benzer konutların kiralarını yansıtmasını sağlıyor. ABD'de ise kira artışları Kira Kurulu tarafından yıllık olarak belirleniyor.
TÜİK enflasyon verilerini açıkladı: Beklentilerin üzerinde geldi!
KİRA YASASI VE DİĞER ÜLKE ÖRNEKLERİ
Sabah gazetesinin haberine göre, Birleşik Krallık ve İsveç'te de benzer uygulamalar mevcut. Birleşik Krallık'ta yürürlükte olan Kira Yasası ile kiralar, bağımsız bir kira memuru tarafından adil şekilde belirleniyor. Akçam, "Bizde de en azından büyükşehirler için semte göre 'tavan-taban fiyat' uygulamasına geçilmeli" değerlendirmesinde bulundu.
TAVAN FİYAT UYGULAMASI VE ENFLASYON
Tüketici Konfederasyonu Emlak Komisyonu Başkanı Bora Tren de, bölgesel bazda tavan fiyat uygulamasının hızla hayata geçirilmesi gerektiğini vurguladı. Tren, "Doğrudan ya da dolaylı olarak görülen kira artışları, yaşanan yüksek enflasyonun da sebeplerinden biri. Kira artışlarının önüne geçilmesi halinde enflasyonda da gerileme olacaktır" dedi. Çözüm olarak, kira artışlarına mutlaka bir sınır getirilmesi gerektiğini belirten Tren, belediyeler ve sokak rayiç bedelleri üzerinden kiraların tespit edilmesi gerektiğini söyledi.
İŞYERLERİNE DE TAVAN FİYAT UYGULAMASI
Tren, işyeri kiralarına da tavan fiyat belirlenmesi gerektiğini ifade etti. Bölgesel olarak evin durumuna göre tavan sınırlandırması getirilebileceği gibi belediyelerdeki konut rayiç bedelinin yüzde 6'sını aşmamak üzere kira miktarı belirlenebileceğini önerdi. "1 milyon liralık bir rayiç bedel var ise yüzde 6'sı yıllık olarak 60 bin liradır. Aylık kira miktarı da 5 bin liraya gelir. Konut kiralarının yanında işyeri kiralarına da bir tavan sınırlandırması mutlaka getirilmelidir. Kiralar doğrudan işletmelerin giderlerini de etkilemektedir. Bu kapsamda tavan fiyat modeli çok rahatlıkla ülkemizde uygulanabilecek bir sistem" dedi.
Kaynak:Sabah
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.