Küresel piyasalar dalgalı seyrediyor

Küresel piyasalarda, ABD'de bu hafta açıklanacak olan istihdam verileri öncesi yatırımcılar temkinli bir tutum sergiliyor. ABD Merkez Bankası'nın (Fed) sıkı para politikası duruşunun bu aydan itibaren gevşemesi beklenirken, yıl sonuna kadar atılacak adımların kapsamı hâlâ belirsizliğini koruyor.

Küresel piyasalar dalgalı seyrediyor
Yayınlanma:
Güncelleme:

Analistler, cuma günü açıklanacak olan istihdam raporunun ABD ekonomisinin gidişatına dair önemli bilgiler sunabileceğini ve Fed'in gelecekteki politikalarını şekillendirebileceğini belirtiyor. Para piyasalarındaki tahminlerde, Fed'in yıl sonuna kadar 100 baz puanlık faiz indirimi yapması beklenirken, 50 baz puanlık faiz indiriminin kasım ya da aralık toplantılarında yapılabileceği öngörülüyor.

ABD pay piyasalarında dün tatil nedeniyle işlem yapılmazken, bugün ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi yüzde 3,92 seviyelerinde, dolar endeksi ise 101,8'de bulunuyor. Altının ons fiyatı yüzde 0,2 azalarak 2.494 dolara gerilerken, Brent petrolün varil fiyatı yüzde 0,1 düşüşle 77,1 dolara düştü. ABD endeks vadeli kontratları da yeni güne negatif bir başlangıç yaptı.

Avrupa borsalarında dün karışık bir görünüm vardı ve ekonomik aktiviteye yönelik endişeler devam ediyor. Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) bu yıl içinde iki faiz indirimi daha yapacağına dair beklentiler yüksek, ancak üçüncü bir faiz indiriminin olup olmayacağı, makroekonomik verilerle netlik kazanabilir. ECB üyesi Claudia Buch, Avro Bölgesi bankalarının sermaye yönetiminde jeopolitik riskleri göz önünde bulundurması gerektiğini belirtti.

Almanya'da temmuz ayında 43,2 puan olan imalat sanayi PMI, ağustosta 42,4 puana gerileyerek son beş ayın en düşük seviyesine indi. Avro Bölgesi'nde ise imalat sanayi PMI, temmuzdaki 45,8 seviyesinde kalmayı sürdürdü, bu da faaliyetlerin büyüme bölgesinin altında kaldığını gösteriyor. Ayrıca, Alman otomobil üreticisi Volkswagen, maliyet tasarrufları ve yeniden yapılandırma kapsamında Almanya'da fabrika kapatma ihtimalini gündeme getirdi.

İspanya, ocak-temmuz döneminde turist sayısında 53 milyon 370 bin ile rekor kırarken, turizm gelirleri de 71 milyar avroyu aşarak bir başka rekor daha kırdı. Avrupa borsa endekslerinde ise Almanya'nın DAX 40 endeksi yüzde 0,13 ve Fransa'nın CAC 40 endeksi yüzde 0,20 değer kazanırken, İtalya'nın FTSE MIB ve İngiltere'nin FTSE 100 endeksleri yüzde 0,15 oranında geriledi. Avrupa endeks vadeli kontratları da karışık bir seyirle açıldı.

ASYA PİYASALARI NEGATİF EĞİLİMDE

Asya piyasalarında ise negatif bir eğilim görülüyor. Güney Kore'de Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), yıllık bazda Mart 2021'den bu yana en düşük artışı gösterdi. TÜFE aylık yüzde 0,4 ve yıllık yüzde 2 artış kaydetti. Ayrıca, ABD'li çip üreticisi Intel'in Japonya'da yarı iletken alanında bir AR-GE merkezi kuracağı bilgisi gündemde.

Dolar/yen paritesi, dört günlük yükseliş serisinin ardından yüzde 0,3 azalarak 146,5 seviyesinde işlem görüyor. Japonya Merkez Bankası'nın (BoJ) bir sonraki faiz artırımı için Ocak ayını işaret ettiği fiyatlamalar güçlendi. Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,2, Güney Kore'de Kospi yüzde 0,4, Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,4 ve Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 0,5 gerilerken, Hindistan'da Sensex endeksi yüzde 0,31 artışla rekor seviyede kapandı.

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, dün alış ağırlıklı bir seyir izleyerek yüzde 2,82 artışla 10.110,18 puandan kapandı. Bugün gözler ağustos ayı enflasyon verilerine çevrilmiş durumda. AA Finans'ın Enflasyon Beklenti Anketi'ne göre, ağustosta Tüketici Fiyat Endeksi'nin (TÜFE) yüzde 2,64 artması bekleniyor. Yıllık enflasyonun ise yüzde 61,78'den yüzde 52,20'ye inmesi öngörülüyor. Ekonomistlerin 2024 sonu enflasyon beklentisi ise yüzde 42,84 oldu.

Dolar/TL, dün yüzde 0,6 değer kaybederek 33,882'den kapanırken, bugün bankalararası piyasada yüzde 0,2 artışla 33,9390 seviyesinden işlem görüyor. Analistler, enflasyon ve finansal kesim dışındaki firmaların döviz varlıkları verilerinin yanı sıra ABD'de imalat sanayi PMI verilerinin takip edileceğini belirtiyor. Teknik olarak BIST 100 endeksinde 10.200 ve 10.300 seviyelerinin direnç, 10.000 ve 9.900 seviyelerinin ise destek konumunda olduğunu ifade ediyorlar.

Bugün takip edilecek veriler şu şekilde:

- 10.00 Türkiye, ağustos ayı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE)

- 10.00 Türkiye, ağustos ayı Yurt içi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE)

- 14.30 Türkiye, haziran ayı finansal kesim dışındaki firmaların döviz varlıkları

- 16.45 ABD, ağustos ayı imalat sanayi PMI

- 17.00 ABD, ağustos ayı ISM imalat sanayi PMI

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.