Mehmet Şimşek: Temmuz ayında cari işlemler fazla verdi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından açıklanan ödemeler dengesi verilerine göre, temmuz 2024'te cari işlemler hesabı 566 milyon dolar fazla verdi. Bu dönemde, ödemeler dengesi tanımlı dış ticaret açığı ise 5 milyar 102 milyon dolar olarak kaydedildi.

Mehmet Şimşek: Temmuz ayında cari işlemler fazla verdi
Yayınlanma:

Hizmetler dengesinden elde edilen net girişler 6 milyar 873 milyon dolar, seyahat kaleminden kaynaklanan net gelirler ise 5 milyar 601 milyon dolara ulaştı. Birincil gelir dengesinde 1 milyar 271 milyon dolar net çıkış, ikincil gelir dengesinde ise 66 milyon dolarlık net giriş yaşandı.

BAKAN ŞİMŞEK’TEN CARİ AÇIK AÇIKLAMASI: "20 MİLYAR DOLARIN ALTINA GERİLEDİ"

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, cari açık verileri üzerine yaptığı açıklamada, Temmuz ayında yıllık cari açığın 20 milyar doların altına düştüğünü belirtti. Şimşek, sosyal medya X hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda, düşen cari açık ve artan dış kaynak girişlerinin rezerv birikimine olumlu katkı sağladığını vurguladı. Sermaye girişlerinin son bir yılda 43,3 milyar dolara ulaştığını açıklayan Şimşek, portföy girişlerinde de son 10 yılın en yüksek seviyesinin temmuz ayında kaydedildiğini ifade etti. Ayrıca, bankacılık ve reel sektörün borç çevirme oranlarının artış gösterdiğini belirten Bakan, makroekonomik ve finansal istikrarı yapısal reformlarla kalıcı hale getirmeyi hedeflediklerini dile getirdi.

TİCARET BAKANI BOLAT: "İHRACATÇILARLA ÇALIŞMALARIMIZI SÜRDÜRECEĞİZ"

Ticaret Bakanı Ömer Bolat da cari işlemler hesabındaki iyileşmenin ekonomiye dair olumlu sinyaller verdiğini belirtti. X platformunda yaptığı açıklamada, 2024 Temmuz ayında 12 aylık cari işlemler açığının 2022 Nisan'dan bu yana ilk defa 20 milyar doların altına gerilediğini belirten Bolat, ihracattaki artış ve ithalattaki düşüşün dengeli bir büyüme yapısını desteklediğini vurguladı. Cari işlemler açığındaki gerilemenin dış ticaretteki olumlu gelişmelerle birlikte gerçekleştiğini belirten Bakan Bolat, ağustos ayında da cari işlemler fazlası verileceğini öngördüklerini söyledi. Bolat ayrıca, mal ve hizmet ihracatını artırmaya yönelik çalışmaların ve ithalatı azaltmaya yönelik tedbirlerin, cari işlemler dengesinde önemli bir iyileşme sağladığını ifade etti.

DIŞ TİCARET AÇIĞINDA GÜÇLÜ DÜŞÜŞ

Bolat, dış ticaret açığındaki gerilemenin, ekonomik büyümeyi daha dengeli hale getirdiğini belirtti. 2024 temmuz ayı itibariyle yıllıklandırılmış ihracatın yüzde 3,4 artarak 261,5 milyar dolara yükseldiğini, ithalatın ise yüzde 8,0 azalarak 343,9 milyar dolara gerilediğini açıkladı. Aynı dönemde hizmet ihracatının rekor seviyeye ulaştığını belirten Bolat, özellikle seyahat gelirlerinin 52,4 milyar dolara çıktığını söyledi. Bakan, Ticaret Bakanlığı olarak ihracatçılarla iş birliği içinde çalışmalarına kararlılıkla devam edeceklerini vurguladı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.