Seçimlerden sonra ilk defa: TL, dolar karşısında değer kaybetti!
Gelişmekte olan ülke para birimlerinin dün dolar karşısında yaşadığı değer kaybı, Türk Lirası'nı (TL) da etkiledi. Yerel seçimlerin ardından TL ilk kez bu kadar ciddi bir düşüşle karşı karşıya kaldı.
TL, dolar karşısında yüzde 1,07 oranında değer kaybederek dolar/TL kuru 32,6 seviyesine yükseldi. Bu sabah saat 9.20 itibarıyla dolar/TL kuru 32,61 seviyesinde işlem görüyordu.
KÜRESEL SATIŞ BASKISI VE GELİŞMEKTE OLAN ÜLKE PARA BİRİMLERİ
Dün, gelişmekte olan ülke para birimlerinde dolar karşısında yüzde 2'yi aşan değer kayıpları yaşandı. ABD ekonomisinin yavaşladığı yönündeki endişeler ve Hindistan'da Başbakan Narendra Modi'nin seçimleri az bir farkla kazanması, risk iştahını sınırladı ve küresel piyasalarda satış baskısına yol açtı. Hint hisse piyasasında keskin bir gerileme yaşanırken, rupi de değer kaybetti. Analistler, dünkü hareketin küresel riskten kaçışla paralel olduğunu ve yabancı pozisyon kapamalarının görüldüğünü belirtti.
TCMB BAŞKANI FATİH KARAHAN'IN AÇIKLAMALARI
Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, enflasyonu düşürmek için "ne gerekiyorsa" yapacaklarını vurguladı. İhracatçıların elde ettiği dövizin yüzde 40'ının alınması uygulamasının süreceğini, ancak rezervler güçlendikçe oran değişikliğinin değerlendirilebileceğini söyledi. Piyasalarda TCMB'nin politikaları ve açıklamaları yakından takip ediliyor.
REZERVLERDE ARTIŞ
Yerel seçim sonrası TL'ye artan ilgiyle birlikte TCMB'nin swap hariç net rezervi geçen hafta pozitife geçti. Yerel seçim öncesi 29 Mart'ta -65,5 milyar dolar ile tarihi düşük seviyede olan swap hariç net rezerv, yerel seçim sonrası geçen dokuz haftada yaklaşık 67 milyar dolar arttı. Başkan Karahan, bu artışın 10 milyar dolar civarındaki kısmının sıcak para olduğunu belirtti. Bu hızda ve bu büyüklükte bir rezerv artışı daha önce gerçekleşmemişti.
YABANCI YATIRIMLAR VE TL'NİN CAZİBESİ
TCMB'nin net döviz alımlarıyla dolar/TL kurunda görülen yatay seyir ve TL'nin görece yüksek getirisi, hem yabancı hem de yurt içi yatırımcılar için TL'nin cazibesini yüksek tutmaya devam etti. Yurt dışı yerleşiklerin Nisan ortasından itibaren belirgin hale gelen Hazine tahvili alımları, son beş haftada 7,1 milyar dolara ulaştı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Devlet İç Borçlanma Senetleri (DİBS) piyasasında yabancı payının yüzde 0,5'ten yüzde 10'a yükseldiğini belirtti.
YURT İÇİ YATIRIMCILARIN DAVRANIŞI
Yurt içi yerleşiklerin kıymetli maden dahil yabancı para mevduatlarında aralıksız düşüş görüldü. Nisan ortasından bu yana 11 milyar doların üzerinde düşüş kaydedilen kıymetli maden ve döviz mevduatı, 170,6 milyar dolara indi.
Kaynak:Haber Merkezi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.