Ticaret Bakanı Ömer Bolat dış ticaret verileri raporlarını açıkladı: İthalat ve ihracat ne durumda?

Ticaret Bakanı Ömer Bolat Eylül ayı ithalat ve ihracat rakamlarını açıkladı. Bakan Bolat ayrıca dış ticaret açığı ile ilgili de önemli açıklamalar yaptı.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat dış ticaret verileri raporlarını açıkladı: İthalat ve ihracat ne durumda?
Yayınlanma:

Ticaret Bakanı Bolat açıklamasında, "Dış ticaret açığı yılın 9 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 31,5 azalışla 87,7 milyar dolardan 60,1 milyar dolara geriledi" dedi.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, eylül ayına ilişkin ihracat ve ithalat rakamlarını açıkladı. Bakan Bolat’ın verdiği bilgilere göre, Türkiye’nin ihracat performansı yılın ilk 9 ayında olumlu bir seyir izlerken, ithalat rakamlarında ise düşüş gözlemlendi. Yılın bu döneminde dış ticaret açığı önemli bir oranda azaldı.

EYLÜL AYI İHRACAT VE İTHALAT RAKAMLARI

Eylül ayında Türkiye'nin ihracatı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1,8 azalarak 22 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Bu düşüşün takvim etkisinden kaynaklandığını belirten Ticaret Bakanı Bolat, yaklaşık 1 milyar dolarlık bir gerileme yaşandığını ifade etti. İthalatta ise yüzde 1,4’lük bir düşüş yaşandı ve 27,1 milyar dolar olarak kaydedildi.

DIŞ TİCARET AÇIĞINDA SINIRLI ARTIŞ

Eylül ayında dış ticaret açığı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 0,05’lik sınırlı bir artış göstererek 5 milyar 122 milyon dolar oldu. Geçtiğimiz yıl eylül ayında bu rakam 5 milyar 95 milyon dolar seviyesindeydi. İhracatın ithalatı karşılama oranı ise geçen yılın aynı döneminde yüzde 81,5 iken bu yıl yüzde 81,1’e geriledi.

9 AYLIK PERFORMANS: DIŞ TİCARET AÇIĞINDA BÜYÜK DÜŞÜŞ

2024 yılının ilk 9 ayında Türkiye’nin ihracatı yüzde 3,2 artış göstererek 193 milyar dolara ulaştı. Aynı dönemde ithalat ise yüzde 7,9 oranında azalarak 253 milyar dolar olarak kaydedildi. Bu gelişmeler neticesinde dış ticaret açığı, yüzde 31,5’lik bir düşüşle 60,1 milyar dolara geriledi. İhracatın ithalatı karşılama oranı ise yüzde 68’den yüzde 76,3’e yükselerek olumlu bir tablo ortaya koydu.

12 AYLIK İHRACAT 260 MİLYAR DOLARI AŞTI

Son 12 aylık verilere bakıldığında ihracat yüzde 3,4 oranında artış göstererek 261 milyar dolara ulaştı. İthalat ise yüzde 7,3 oranında düşüşle 340,3 milyar dolar seviyesine geriledi. Dış ticaret açığı ise yüzde 31 azalarak 78,7 milyar dolar oldu.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.