Ticaret Bakanlığı, e-ticarete ceza yağdırdı

Ticaret Bakanlığı'nın açıklamasına göre, perakende ticarette mesafeli satışların artmasıyla birlikte tüketiciler istismara karşı daha savunmasız bir duruma geldi.

Ticaret Bakanlığı, e-ticarete ceza yağdırdı
Yayınlanma:

Bu tür satışlarda tüketiciler, ürünleri fiziksel olarak göremez ve kontrol edemez, ayrıca satıcı ile yüz yüze iletişim kurma imkânına sahip olmazlar. Bu nedenle, tüketicilerin tam ve doğru bilgilendirilmesi, sözleşmeden cayma ve ürün teslimine ilişkin haklarının korunması büyük önem taşıyor. Bu haklar, Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği ile güvence altına alınmış durumda.

Bakanlık, bu yıl içinde tüketicilerden gelen başvurulara yönelik detaylı incelemeler yaptığını belirtti. Özellikle, tüketicinin bilgisi ve onayı olmadan stokta bulunmayan ürünler için sipariş iptalleri, ürünlerin mevzuatta belirtilen sürelerde teslim edilmemesi ve bedel iadesi gibi konularda mağduriyetlerin yoğunlaştığı ifade edildi. 2024 yılının ilk yarısında yapılan denetimlerde, 42 firmadan 40'ının mevzuata aykırı uygulamalarda bulunduğu tespit edildi ve bu firmalara yaklaşık 230 milyon lira idari para cezası kesildi.

Ayrıca, denetimler kapsamında 7 firmanın faaliyetlerinin Türk Ceza Kanunu'nun dolandırıcılık suçunu kapsayan maddeleri çerçevesinde değerlendirildiği ve bu firmalarla ilgili soruşturma raporlarının ilgili cumhuriyet başsavcılıklarına iletildiği belirtildi. Bakanlık, tüketici haklarının korunması ve haksız rekabetin önlenmesi amacıyla bu tür denetimlerin etkin bir şekilde sürdürüleceğini vurguladı.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.