TL iki aydır değer kazanıyor: Dolar karşısında hareketlilik!

Mayıs ayı, Türkiye finansal piyasalarında önemli gelişmelere sahne oldu. Türk lirası (TL), dolar karşısında değer kazanmaya devam ederken, altın fiyatları rekor seviyelere ulaştı ve borsa yatırımcılar için cazip getiriler sağladı. Mevduat faizlerindeki artış ve yabancı yatırımcıların ilgisi, TL'nin değer kazanmasında önemli rol oynadı.

TL iki aydır değer kazanıyor: Dolar karşısında hareketlilik!
Yayınlanma:

Mayıs ayında TL, art arda ikinci kez dolar karşısında değer kazandı. Yüksek faiz oranları ve yabancı yatırımcıların artan ilgisi, TL'nin likiditesini artırdı. Dolar/TL kuru, mayıs ayını 32,22 seviyelerinde kapatmaya hazırlanıyor. İki haftadır dar bir aralıkta işlem gören TL, mayıs ayında yüzde 0,5 oranında değer kazanmış olacak.

Bu, TL'nin 33 ay sonra ilk kez iki ay üst üste değer kazanması anlamına geliyor. Geçtiğimiz yıl eylül ayından itibaren sürekli değer kaybeden TL, mart ayını yüzde 3,5 ile temmuzdan bu yana en büyük değer kaybıyla kapatmıştı. Nisan ayında ise yüzde 0,04'lük sınırlı bir değer kazancı sağlanmıştı. Mayıs ayında bu eğilim devam etti ve TL, dolar karşısında güçlenmeye devam etti.

EURO KARŞISINDAKİ DURUM

Mayıs ayında Euro, TL karşısında yaklaşık yüzde 1,7 oranında değer kazandı. Dolar TL karşısında değer kaybederken, Euro/dolar paritesinin artmasıyla Euro, TL karşısında güçlü bir duruş sergiledi. Bu durum, Euro'nun TL karşısındaki gücünü pekiştirdi.

MEVDUAT GETİRİLERİ

Mayıs ayında TL'nin değer kazanmasının yanı sıra, mevduat getirileri de dikkat çekici seviyelerde seyretti. Merkez Bankası verilerine göre, bankalarca açılan mevduatlara uygulanan ağırlıklı ortalama faiz oranları, 1 aya kadar vadeli mevduatta yüzde 56,08, 3 aya kadar vadeli mevduatlarda yüzde 61,77, 6 aya kadar vadeli mevduatlarda yüzde 59,23 ve 1 yıla kadar vadeli mevduatlarda yüzde 50,59 olarak gerçekleşti. Bu faiz oranları, mevduat sahiplerine önemli getiriler sağladı. Örneğin, 100 bin TL'lik mevduat için 32 gün vadeli hesapta stopaj kesintisi sonrası yaklaşık 4 bin 300 TL kazanç elde edildi.

ALTIN FİYATLARINDAKİ ARTIŞ

Mayıs ayının bir diğer dikkat çeken yatırım aracı altın oldu. Gram altın, mayıs ayını 2 bin 434 TL'den, ons altın ise 2 bin 343 dolardan kapattı. Mayıs ayında ons altın dolar karşısında yüzde 2,54 artış gösterirken, gram altın TL karşısında yüzde 1,74 oranında arttı. Altın fiyatları, ABD Merkez Bankası'ndan (Fed) faiz indirimi beklentilerinin artması ve ABD ekonomik verilerinin zayıflamasıyla yükseldi. Altın ons başına 2 bin 450 dolarla rekor kırarken, faiz indirimi beklentilerinin ötelenmesi ile değerli metal tekrar düşüşe geçti.

BORSANIN MAYIS PERFORMANSI

Mayıs ayında borsa da yatırımcıların yüzünü güldürdü. Borsa İstanbul BIST 100 endeksi, son bir ayda yüzde 5,63 oranında artış gösterdi. BIST 30 endeksi ise son bir ayda yüzde 7,10 oranında yükseldi. Borsa İstanbul'da öne çıkan sektör, yüzde 14,79 artışla bankacılık endeksi oldu. Bilişim endeksi ise yüzde 11,80 gerileme ile en çok kaybeden endeks oldu.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.