Vergi düzenlemesini de içeren kanun teklifi TBMM Genel Kurul’da kabul edildi

TBMM Genel Kurulu, en düşük emekli aylığının 12 bin 500 lira olmasını içeren "Vergi Kanunları ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi"ni kabul etti.

Vergi düzenlemesini de içeren kanun teklifi TBMM Genel Kurul’da kabul edildi
Yayınlanma:

AK Parti milletvekillerinin imzasıyla sunulan yasa teklifi, vergi mükelleflerinin kazançlarının tespitine yönelik önemli düzenlemeler içeriyor.

MÜKELLEF KAZANÇLARININ TESPİTİ VE İZAHA DAVET

Yasa teklifi ile mükelleflerin günlük kazanç ortalamaları üzerinden aylık ve yıllık kazançları belirlenecek. Bu tutarlar, mükelleflerin beyan ettiği hasılat ile karşılaştırılacak. Aradaki farkın yüzde 20'den fazla olması durumunda, mükellefler Vergi Usul Kanunu'ndaki "izaha davet müessesi" kapsamında izaha çağrılacak. Bu düzenleme, kurumlar vergisi mükellefleri için de geçerli olacak. Hazine ve Maliye Bakanlığı, uygulama usul ve esaslarını belirlemeye yetkili kılındı.

VERGİ KESİNTİLERİ VE GÜVENLİK ÖNLEMLERİ

Yeni düzenleme ile mal ve hizmet alımlarında gerçek kişilere yapılan ödemelerden, Cumhurbaşkanınca belirlenen sektör ve faaliyetler dikkate alınarak vergi kesintisi yapılacak. Böylece vergi güvenliği sağlanacak ve kayıt dışılık azaltılacak. Cumhurbaşkanına vergi kesintisi oranlarını belirleme yetkisi verildi.

TEMİNAT DÜZENLEMELERİ

Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararları dikkate alınarak, Vergi Usul Kanunu'nda teminatlarla ilgili değişiklikler yapıldı. Düzenlemeyle sahte belgelerde yer alan toplam tutarın yüzde 10'u kadar teminat istenecek ve bu teminatın üst sınırı 10 milyon lirayı aşmayacak. Teminatın verilme süresi 30 günden 60 güne çıkarıldı.

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI ARTIŞI

Yeni kanunla birlikte yaşlılık, malullük ve ölüm aylığı ödenenlere 10 bin lira olarak öngörülen aylık asgari ödeme tutarı 12 bin 500 liraya yükseltildi. Ayrıca, 8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı sayılanlardan, emekli maaşı bağlananların sosyal güvenlik destek primine tabi çalışmaya devam etmeleri halinde işverenlere sağlanan 5 puanlık sosyal güvenlik destek priminin Hazine tarafından ödenmesine ilişkin uygulama sonlandırılacak.

YURT DIŞI ÇIKIŞ HARCI

Yurt dışına çıkış harcı 50 liradan 500 liraya çıkarıldı. Cumhurbaşkanına bu tutarı 3 kat artırma yetkisi verildi ve böylelikle yurt dışına çıkış harcı 1500 TL’ye kadar yükselebilecek.

ÖDEME SİSTEMLERİNDE DÜZENLEME

Kredi kartı, banka kartı ve benzeri ödeme araçları kullanılarak yapılan tahsilatların, mükellefiyeti adına kayıtlı olmayan ödeme sistemleri veya cihazları aracılığıyla yapılması durumunda, özel usulsüzlük cezası uygulanacak. Bu cezanın toplamı bir takvim yılı içinde 20 milyon lirayı aşamayacak.

KURUMLAR VERGİSİ DÜZENLEMELERİ

Yeni düzenleme ile yurt içi asgari kurumlar vergisi uygulaması getirildi. Kurumlar vergisi mükelleflerinin ödeyecekleri vergi, indirim ve istisnalar düşülmeden önceki kurum kazancının yüzde 10’undan aşağı olmayacak. Ayrıca, 750 milyon lirayı geçen çok uluslu şirketlerin düşük vergilendirme yapılan ülkelerdeki şube ve iştirakleri yüzde 15 oranında kurumlar vergisine tabi tutulacak.

YAP-İŞLET-DEVRET PROJELERİ VE KAMU ÖZEL İŞBİRLİĞİ

Yeni düzenlemeyle, yap-işlet-devret projeleri ve Sağlık Bakanlığı tarafından Kamu Özel İş Birliği Modeli ile yürütülen projelerde faaliyette bulunan kurumların kazançları üzerinden yüzde 30 oranında kurumlar vergisi hesaplanacak.

Kaynak:İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.