Yıllık kantin masrafı asgari ücreti katladı

Yeni eğitim öğretim yılına girilirken, okul kantinlerindeki fiyat artışları, velilerin bütçelerini zorlamaya başladı.

Yıllık kantin masrafı asgari ücreti katladı
Yayınlanma:

Kantinlerdeki ürünlere yapılan zamlar, öğrencilerin sağlıklı beslenmesini neredeyse imkansız hale getirdi. Özellikle simit, su ve ayrandan oluşan basit bir öğün bile 45 liraya mal oluyor. İstanbul Kantinciler Esnaf Odası’nın açıkladığı verilere göre, birçok ürüne yüzde 100’e varan zamlar yapıldı.

SİMİT, SU, AYRAN ÜÇLÜSÜ 45 LİRA

Geçen yıl 12 lira olan simit fiyatı bu yıl 20 liraya yükselirken, su ve ayran fiyatları da artarak bir öğün maliyetini 45 liraya çıkardı. Hamburger fiyatı 80 liraya, ekmek arası köfte ise 100 liraya yükselirken, kantinlerde satılan kaşarlı tostun fiyatı 50 liraya, poğaça ve açmanın fiyatı 20 liraya çıktı. Ayrıca, sütün fiyatı 20 liraya yükseldi, tabldot yemek ise yüzde 47,3 artışla 140 lira oldu.

KANTİN MASRAFLARI ASGARİ ÜCRETİ GEÇTİ

Bir öğrencinin her gün tabldot yemek yediği varsayılarak yapılan hesaplamaya göre, haftalık kantin harcaması 700 lirayı buluyor. Aylık kantin masrafı 2 bin 800 liraya, yıllık bazda ise 28 bin liraya ulaşıyor. Bu tutar, 17 bin 2 lira olan asgari ücretin oldukça üzerinde.

YOKSULLUK SINIRI YÜKSELİYOR

TÜRK-İŞ’in verilerine göre, dört kişilik bir ailenin aylık gıda harcaması (açlık sınırı) 19 bin 271 liraya, yoksulluk sınırı ise 62 bin 772 liraya çıktı. Veliler, artan kantin fiyatları ve eğitim masraflarıyla başa çıkmakta zorlanıyor.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.