15 Ağustos 2024’te neler yaşandı? 15 Ağustos’ta yaşanan önemli gelişmeler

Dünyada, Türkiye'de ve Başkent Ankara'da son 24 saatte bir dizi önemli gelişme yaşandı. anadolugazete.com.tr olarak yaşanan önemli olayları sizler için derledik…

15 Ağustos 2024’te neler yaşandı? 15 Ağustos’ta yaşanan önemli gelişmeler
Yayınlanma:

HAZIRLAYAN: YASİN ŞAHİN

Dünyadan gelişmeler

Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde ve komşu ülkelerde görülen maymun çiçeği virüsü, Afrika kıtasının dışına sıçrayarak Avrupa'ya ulaştı. İsveç'te ilk kez maymun çiçeği vakası doğrulandı.

Katar'ın başkenti Doha'da Gazze Şeridi'nde süren çatışmaların sonlandırılması için ateşkes ve esir takası müzakereleri başladı. Ancak, bu kritik görüşmelere Hamas’ın katılmadığı bildirildi.

İtalya'da bulunan ve 3 bin 357 metre yüksekliğiyle Avrupa'nın en yüksek yanardağı olan Etna'da patlama meydana geldi.

Türkiye’den gelişmeler

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), 1 Ekim’e kadar süren tatiline ara vererek, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın hitap edeceği olağanüstü Genel Kurul oturumu için toplandı. Abbas, "Gazze'de bir başka devlet kurulamaz, Gazze'siz Filistin de düşünülemez." dedi. Ayrıca Abbas, Gazze'ye gideceğini de söyledi.

Çanakkale'nin Eceabat ilçesine bağlı Büyükanafarta köyü yakınlarındaki ormanlık alanda çıkan yangın, rüzgarın etkisiyle hızla yayılmaya devam ediyor. Alevler, Anzak Koyu yoluna kadar ulaştı ve bölgedeki 57. Alay Şehitliği ile Conkbayırı ziyarete kapatıldı. Yangın nedeniyle, Çanakkale Savaşları'nın yaşandığı Tarihi Gelibolu Yarımadası'nda ziyaretçilere girişler geçici olarak durduruldu.

Geçtiğimiz Temmuz ayında Türkiye, son 53 yılın en yüksek sıcaklık değerlerini kaydetti. Bakan Murat Kurum, 19 Ağustos itibariyle sıcak havanın daha da artacağını belirtti.

CHP lideri Özgür Özel’in ayağında kırık meydana geldiği açıklandı. Özel bu sebeple TBMM’de Abbas’ın konuşmasını dinleyemedi.

Milli Savunma Bakanlığı, son bir hafta içinde gerçekleştirilen operasyonlar sonucunda 73 teröristin etkisiz hale getirildiğini açıkladı. 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren ise Irak ve Suriye’nin kuzeyinde toplam bin 725 teröristin etkisiz hale getirildiği belirtildi.

Kırşehir Neşet Ertaş Güzel Sanatlar Lisesi, Türk Halk Ozanı Neşet Ertaş’ı anmak için özel bir klip hazırladı. Ertaş’ın müzik mirasını ve bozkır kültürünü yaşatmayı hedefleyen "Bozkırın Tezenesi" adlı klip büyük beğeni topladı.

Türk sinemasının usta oyuncusu Aydemir Akbaş (88), yakınları tarafından evinde baygın halde bulundu ve acilen hastaneye kaldırılarak yoğun bakıma alındı.

Tarım ve Orman Bakanlığı, miras yoluyla sahip olunan ancak uzun süredir kullanılmayan tarım arazileri için yeni bir uygulama başlattı. Bakanlık, ekilmeyen bu araziler için mirasçılara her ay düzenli ödeme yapacak.

Nevşehir'in Hacıbektaş ilçesinde, Hacı Bektaş-ı Veli'nin Hakk'a yürüyüşünün 753. yıl dönümü anısına düzenlenen etkinlikler, 15 Ağustos itibariyle başladı ve 17 Ağustos 2024 tarihine kadar sürecek.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), sokakta yaşayan hayvanların katledilmesinin önünü açan yasayı, Anayasa Mahkemesi'ne götürdü. 180 sayfalık bir dilekçe hazırlandı.

İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi, Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ tarafından ortaya atılan ve bazı sosyal medya hesaplarında da paylaşılan "Suriye Aile Hukuku isimli kitabın Adalet Bakanlığı tarafından Aile Mahkemelerine gönderildiği" iddiasının gerçeği yansıtmadığını duyurdu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beytepe'deki Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi'nde düzenlenen Mezuniyet Töreni'nde önemli mesajlar verdi. Erdoğan “Dökülen kanların hesabını soruyoruz” ifadelerini kullandı.

Ankara’dan gelişmeler

Ankara'nın Mamak ilçesinde, Türközü Mahallesi 342. Cadde'de meydana gelen silahlı saldırıda bir kişi ağır yaralandı. Olayda, Samet A. isimli şahıs, kimliği belirsiz kişiler tarafından silahlı saldırıya uğradı.

Ankara Büyükşehir Belediyesi, UKOME Genel Kurulunun 24 Temmuz 2024 tarihli kararıyla trafik yoğunluğunu azaltmak amacıyla önemli bir düzenlemeye imza attı. Bu kapsamda, Libya Caddesi, İncesu Caddesi, Mahmut Esat Bozkurt Caddesi ve Servi Sokak'ın kesişimindeki kavşak trafiğe kapatıldı.

2024 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçlarına göre Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi, Türkiye'deki devlet üniversiteleri arasında büyük bir başarı elde ederek zirvede yer aldı.

İYİ Parti Ankara Milletvekili Prof. Dr. Kürşad Zorlu, Keçiören Belediye Başkanı Dr. Mesut Özarslan'ı ziyaret etti.

Ankara’nın yoğun trafiği ve yayaların güvenliği konusunda çalışmalarını hızlandıran Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB), Başkent’in önemli ulaşım arterlerinden biri olan Turan Güneş Bulvarı’nda başlattığı yaya üst geçidi projesini tamamladı.

Ankara'nın Kızılay bölgesinde yeniden canlanan Saraçoğlu Mahallesi, kısa sürede çöplerle dolarak büyük hayal kırıklığı yarattı.

Ankara'nın Çubuk ilçesinde ikindi saatlerinde meydana gelen yangın, Çubuk-2 Barajı Yolu üzerindeki çamlık alanda başladı. Yangın kısa sürede söndürüldü.

Spor dünyasından gelişmeler

UEFA Konferans Ligi 3. eleme turu rövanş maçında, RAMS Başakşehir, Başakşehir Fatih Terim Stadı'nda Gürcistan ekibi Iberia Tiflis'i konuk etti. İlk maçta 1-0'lık galibiyetle avantaj yakalayan temsilcimiz, ikinci maçta da üstün bir performans sergileyerek maçı 2-0 kazandı ve tur biletini kaptı.

UEFA Avrupa Ligi 3. ön eleme turu rövanş maçında Trabzonspor, Avusturya'nın Rapid Wien takımıyla karşı karşıya geldi. İlk maçı 1-0 kaybeden bordo-mavililer, rövanşta da 2-0 mağlup oldu ve Avrupa Ligi'ne veda etti. Trabzonspor yoluna Konferans Ligi’nde devam edecek.

Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu (PFDK), Kasımpaşa Teknik Direktörü Sami Uğurlu'ya 7 maç Eyüpspor Teknik Direktörü Arda Turan’a 1 maç ceza vererek yeni sezona hızlı başladı.

 Editör
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.